Halállistától rettegnek a borsodi faluban

Egy fiatal helybéli férfit különös kegyetlenséggel, barátnője szeme láttára kaszaboltak le. Riport.

Lándori Tamás
2018. 02. 09. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dövényen jut ma egy lakosra a legtöbb járőr a világon. Ott jártunkkor a néhány tucat házból álló, alig háromszáz lelkes faluban három polgárőr- és két rendőrautó teljesített szolgálatot, bennük két-két egyenruhás. Azután vezényelték őket a térség községeiből a Szuha völgyében fekvő településre, hogy a múlt hét végén egy helybéli fiatal férfit brutálisan kivégeztek barátnője szeme láttára. A gyilkossággal két férfit és egy nőt gyanúsít a rendőrség – ők szintén dövényiek, de csak nemrég költöztek oda Putnokról.

A tragédia annál inkább letaglózta a maroknyi lakosságot, mert – mint egybehangzóan állítják – semmi előzménye nem volt a történteknek. Ezt erősítette meg a sajtónak az ügyben eljáró egyik védőügyvéd is.

Amit tudni lehet: a negyven év körüli Rocco – így ismerték a környéken a Putnokról jött, kigyúrt, tetovált, börtönviselt férfit – és a huszonhét év körüli Albert vasárnap este a helység egyetlen kocsmájában mulatott. Nem voltak barátok, különösebben nem ismerték egymást. Albert mégis megkérte Rocco barátnőjét, vigye el őt autóval a szomszéd faluba, Jákfalvára. Az autóba végül öten szálltak be: Albert a barátnőjével, Rocco ugyancsak az élettársával és egy fiatalabb férfi rokonával. Jákfalva helyett azonban Putnokra hajtottak, ahol Roccóék egy pincében késekkel és kardokkal halálra szurkálták és vagdosták Albertet.

Barátnőjét is megsebesítették, a lábán, torkához pedig kardot szorítottak, és arra kényszerítették, hogy nézze a kegyetlenkedést. Mielőtt szabadon engedték, életveszélyesen megfenyegették, hogy hallgasson a történtekről. Nem hallgatott – nem sokkal később feljelentést tett a rendőrségen. A közmunkásként épp havat takarító Roccót a falu központjában, a templom mellett teperték le az egyenruhások.

Az is kiderült, hogy Albert holttestét Putnokról Dövénybe szállították a nem túl dörzsölt elkövetők, és a kertjükben lévő árnyékszék melletti ganédomb alatt rejtették el. Ebben segédkezett egy másik nő is, őt bűnpártolással gyanúsítják.

Albert házának kerítésén mécsesek sorakoznak. A gyanúsítottak faluvégi, saras utcában álló, szerény, de nem romos házát üresen találtuk pénteken, az ajtót hatósági pecséttel zárták le. Az ólban disznók sivalkodtak – egy asszony azt mondta, nem eteti a jószágokat senki a tulajdonosok letartóztatása óta. Roccóék nagyjából fél éve vásárolták a házat. Többen azt mondták a Magyar Nemzetnek, nem véletlen, hogy eljöttek Putnokról. – Elzavarták őket onnan – fogalmazott egy férfi. De Dövényben nem volt velük baj. Ha a férfi berúgott, olyankor többen is tartottak tőle, de úgy tudjuk, mostanáig nem bántott senkit.

Hogy miért követték el mégis a szörnyű tettet, az előtt mindenki értetlenül áll. Az áldozat barátnője nem akart nyilatkozni, mert úgy érzi, a tévétársaságok nem pontosan azt hozták le, amit ő mondott nekik, így nincs bizalma a sajtóban. Annyit mégis elmondott, a gyilkosok azt mondták, meg akarják mutatni, hogy velük nem lehet packázni. Felrótták a sértettnek, hogy tiszteletlen volt a kocsmában, ám ezt nekünk szemtanúk cáfolták. Állítólag a család másokkal is végezni akart, halállistát készítettek.

Erről a listáról sok dövényi hallott, jó néhányan félnek emiatt. Attól tartanak, hogy Rocco kint lévő rokonai veszélyt jelenthetnek. Beszélik, hogy a férfi nem csak alkoholt, kábítószert is fogyasztott azon az éjszakán. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.