Hódmezővásárhelyi szavazatvásárlás: Szijjártó bizonyítékot követel, az ellenzék nem lepődne meg

A Célpont riportja szerint csalókkal szövetkeztek a roma szavazatokért a fideszesek.

MN
2018. 02. 24. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyreigazítás :

Fenti cikkekben (így a 2018.február 23-i, „Maffiózókkal szövetkezett szavazatokért a Fidesz, főpróba Hódmezővásárhelyen” című írásban, és a 2018.február 24-i, „Hódmezővásárhelyi szavazatvásárlás: Szíjjártó bizonyítékot követel, az ellenzék nem lepődne meg” című írásban) valótlanul híreszteltük, hogy a helyi Fidesz a Hit Gyülekezetén keresztül támogatja a Romano Krajt. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Hit Gyülekezete nem vett részt a hódmezővásárhelyi időközi polgármester választás kampányában, a cikkekben bemutatott Romano Kraj nevű szervezethez semmi köze, nem vett részt semmiféle szavazat-vásárlásban.

Nem minisztertársától, hanem a Hír TV-től követelte a bizonyítékokat Szijjártó Péter annak az esetnek a kapcsán, amiről a Célpont számolt be, vagyis hogy hatmilliárdos költségvetési csalás elkövetőivel szövetkeztek a roma szavazatok megszerzéséért a csongrádi fideszesek. 

– Látszik, hogy kampány van, mert azért a fantáziák meglódulnak, úgy látom – kommentálta az esetet szombati sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter, a szavazatvásárlási ügyben megnevezett személyeket pedig arra biztatta: pereljenek.

Lázár János és a Fidesz megfogadta Szijjártó tanácsát: aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt azonnal feljelentést tesznek a Hír TV és az Index ellen a Célpont című adásában a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választással kapcsolatban elhangzott, és az Index által is „híresztelt”, a minisztert érintő rágalmak miatt – közölte a Miniszterelnökségi Sajtóiroda pénteken este az állami hírügynökséggel. Hozzátették, hogy kezdeményezik a szükséges sajtó-helyreigazítási eljárásokat is, megfelelő helyreigazítást követelve, valamint haladéktalanul személyiségi jogi pert is indítanak.

A Hír TV meg akarta kérdezni Lázár Jánost is, milyen kapcsolatban van a Romano Kraj nevű cigányszervezettel, de a miniszter annyira sietett, hogy nem volt ideje válaszolni.
A Célpont riportjában azt leplezte le, hogy Horváth József, Magyarország (egyik) cigánykirálya, a Romano Kraj elnöke politikai védettségért cserébe azt ígérte a kormánypártnak, hogy a csongrádi romák és a cigánysorokon élő szegények a Fideszre szavaznak majd a parlamenti választásokon. A hódmezővásárhelyi polgármester-választás lesz az a minta, a választási iparág helyi mélytorkai szerint a városban nagyjából 2500 szavazatot lehet megvenni.

A Hír TV riportja szerint a védettségre pedig azért van szüksége, mert Horváth József az egyik központi figurája annak a győrszentiváni bűnbandának, amely mintegy hatmilliárd forintnyi adót csalt el a gyanú szerint. A rendőrség luxusautókat, ékszereket és elképesztő mennyiségű készpénzt talált náluk, melyekről hamar kiderült, hogy feketeüzletekből származnak. A győrszentivániak három évet ültek előzetesben, ügyük jelenleg is zajlik a bíróságon. 

Célpont két hónapja folytat oknyomozást a Romano Kraj dolgai után. Kiderítették, hogy nagyjából 80 ezer ember személyes adatait szerezték meg a cigány holokausztos csalássorozattal. „Ők azzal hitegették az embereket, hogy több millió forint kárpótlást kaphatnak majd egy új megbékélési alaptól, és akik a vészkorszakban áldozatok voltak, vagy azoknak a leszármazottjai 3 vagy 7 millió forint kártérítést kaphatnak. Ezért ők cserébe összegyűjtötték az aláírásokat és a személyes adatokat” – mondta Hídvégi Balogh Attila, a RomNet.hu főszerkesztője.

Adatbázisuk most különösen értékes – így alkut kötöttek Lázár Jánossal, hogy ügyüket a lehető legenyhébben bírálják majd el, ha a választásokon szállítják a megfelelő számú roma ember szavazatát. A Célpont információi szerint egy szegedi roma politikus és joghallgató, Rafael Lion feladata a szervezés, aki a csongrádi Romano Kraj kulcsembere. Az ügy összeér két egyházzal is, a Célpont információi szerint a helyi Fidesz nem direkt módon, hanem a johannitákon és a Hit Gyülekezetén keresztül támogatja a Romano Krajt. Így azok az adományok szétosztásánál is el tudják mondani: cserébe a Fideszre kell szavazni.

A Célpont információi szerint a Romano Kraj alá a legsúlyosabb szervezett bűnözői körök, mint például a Koszi-klán dolgozik be. Ők fogják be a szájukat azoknak a tagoknak is, akik kiábrándultak a szavazatszerzéssel járó csalásokból, manipulációkból.

A riport kapcsán szinte minden ellenzéki párt megszólalt. Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta: ők is tesznek jogi lépéseket, amennyiben a riport alapján úgy látják, szükség van erre. Egyelőre vizsgálják az ügyet.

– Folyamatosan éri a Fideszt az a vád, hogy gyakorlatilag szavazatvásárlást végez, és volt is több olyan eset, amikor ezt sikerült bizonyítani. Még egyszer mondom, meg fogjuk nézni a felvételeket, és megnézzük azt, hogy ezek a vádak mennyire megalapozottak és mennyire bizonyíthatók. Én azt gondolom, hogy senkinek nem okozna meglepetést, hogyha valóban a Fidesz gyakorlatilag választási csalásra és szavazatvásárlásra készülne – reagált Karácsony Gergely.

A DK szóvivője arra hívta fel a figyelmet: nem ez az elő eset, hogy a Fidesz bűnözői körökkel fog össze, hiszen a Nemzeti Választási Irodánál megjelent kopaszokról is kiderült bűnözői múltjuk.

– A Fidesz a szokásos nemtelen eszközöket veti be a választási győzelem érdekében. És szeretnénk jelezni, hogy ezek az emberek, akik bűnözőket vesznek igénybe, maguk is bűnözők, és azt gondoljuk, hogy az Orbán-kormány nem fogja megúszni az elszámoltatást – emelte ki Gréczy Zsolt.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint az ügy megmutatja, milyen fontos, hogy a választókörökben legyenek ellenzéki és független megfigyelők április 8-án.

– Nagyon aggódom az április 8-ai választások tisztasága miatt. Egyre több olyan előjel van, ami azt mutatja, hogy a Fidesznek semmi sem drága ezzel kapcsolatban. Nyilván az lenne a legfontosabb, hogyha elvégeznék a nyomozóhatóságok a dolgukat ezzel kapcsolatban – mondta Szél Bernadett, hozzátéve: az LMP kormányra kerülése esetén független lenne az igazságszolgáltatás, és időben felgöngyölítenék az ilyen eseteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.