Hortobágyi T. Cirill az új pannonhalmi főapát

Az új főapát Várszegi Asztrikot váltja.

MTI
2018. 02. 16. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hortobágyi T. Cirill a 996-ban alapított monostor 87. apátja, Szent Asztrik nyolcvanhatodik utódja. A mindenkori pannonhalmi főapát a Magyar Bencés Kongregáció főapátja is egyben. Az új főapát benedikálása (megáldása) március 21-én, Szent Benedek ünnepén lesz.

Hortobágyi T. Cirillt a főmonostori konvent, a Pannonhalmához tartozó negyven örökfogadalmas szerzetes választotta meg.

Az új főapát Várszegi Asztrikot váltja, aki 1991 óta három cikluson keresztül vezette a közösséget, és aki 2009-es megválasztása után jelezte, hogy a harmadik főapáti ciklus végeztével visszavonul. (A főapáti szolgálat kilencéves időszakokra oszlik.)

A Pannonhalmi Főapátság közleménye szerint Hortobágyi T. Cirill 1959. február 22-én született Nagytályán. A Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjaként 1977-ben érettségizett, s még abban az évben, augusztus 21-én magára öltötte a bencés szerzetesi ruhát.

1985. augusztus 15-én szentelték pappá. 1991 óta főmonostori perjel, 1993 óta pedig a főapát gazdasági helyettese is. E tisztségében a főapátság szociális, oktatási és kulturális intézményei felett a fenntartói jogokat, a főapátság vállalkozásai felett a tulajdonosi jogokat gyakorolja.

1988 óta a Főapáti Tanács, 1997 óta a Prézesi Tanács állandó tagja. Két évig a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumot is igazgatta. 1991-től a Bencés Diákszövetség vezetőségének tagja.

Ő indította el az Apátsági termékcsalád nevű programot, amelynek célja a régi receptúrák felkutatása, az arra alapozó termékfejlesztés és gyártás. Irányítása alá tartozott az elmúlt években a főapátság hosszú távú turisztikai és marketing kommunikációs tervének elkészítése és az arra alapozott beruházások irányítása.

Folyamatosan részt vállal abban a küldetésben, hogy a modern médiaeszközök és kommunikációs csatornák felhasználásával minél érthetőbben és minél szélesebb kör számára hozzáférhetővé tegyék a főapátság ezeréves értékeit – írta a főapátság.

Hortobágyi T. Cirill kitüntetései: Kitaibel Pál-emlékérem, Magyar Köztársasági Elnöki Kitüntetés, Maklár község díszpolgára – tudatta a szerzetesközösség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.