Jobbik: Az Orbán-terv része a kórházak bezárása

Orvoshiány miatt zárt be a gyermekosztály a sátoraljaújhelyi kórházban, az intézmény most azt közölte, hamarosan újranyitnak.

MN
2018. 02. 24. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A valóság megint rácáfolt a Fideszre” – írja közleményében Mikola Gergely, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5.OEVK országgyűlési képviselőjelöltje. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a kormány álhírgyártással vádol mindenkit, aki az egészségügy problémáiról beszél, a sátoraljaújhelyi kórházból elfogytak a gyermekorvosok.

Pénteken írtuk meg, hogy feltehetően orvos- vagy szakápoló hiány miatt határozatlan  ideig szünetel a betegellátás. A vidéki gyermekbetegeket a településtől több mint 80 kilométerre lévő miskolci kórházba kell irányítani.

Az orvoshiány, a kórházi osztályok bezárása a jobbikos képviselőjelölt szerint tökéletesen beleillik az Orbán-tervbe, amiről tavaly év végén Demján Sándor beszélt, ami arról szól, hogy a kórházak számát radikálisan csökkenteni kell.

Mikola felhívta a figyelmet, hogy a legerősebb ellenzéki párt évek óta figyelmeztet, hogy a megyei aktív betegellátás leépítésével közel 700 ezer beteg ellátása fog a miskolci székhelyű megyei kórházra hárulni, ami az ellátórendszer összeomlásával fenyeget.

Az ellenzéki politikus megjegyezte, hogy április 8-án az embereknek választaniuk kell a betegség és az egészség között. „A Fidesz egy beteg egészségügyet kínál, a Jobbik pedig életmentő kórházakat, ahol várólisták és hálapénz helyett gyógyulás és egészségmegőrzés várja a magyar embereket” – tette hozzá Mikola Gergely.

Az ellenzék a jövő héten aláírásgyűjtésbe is kezd azért, hogy újra kinyisson a gyermekosztály.

– Tragikus, elfogadhatatlan, felháborító az, hogy Magyarországon a kormánypropagandával szemben Magyarország nem az első ennek a kormánynak, hanem az utolsó! A legnagyobb bűnnek tartjuk azt, hogy gyermekeket ellátás nélkül hagynak. Másfél órát autóztatni azért, hogy Miskolcon hosszú órákat várakoztatva őket kapjanak esetleg ellátást! Ez egy komolyabb betegség esetén mondhatjuk, hogy a gyermek életébe kerülhet – reagált Zavecki Tibor, a DK országgyűlési képviselőjelöltje.

A szocialisták közleményükben hangsúlyozták, „amíg Orbán veje két szállodával gazdagodott, addig megszűnt a gyermekorvosi ellátás egy fél megyében”. Azt írták, „ha az orvoshiány miatt, Zemplénben, vagy az ország bármelyik szegletében, egyetlen gyereknek a haja szála is meggörbül, annak csúnya vége lesz, és a Fidesz ezt nyugodtan veheti fenyegetésnek!”

Harmat György, a Semmelweis Egyetemen oktatója, aki korábban a Madarász utcai Gyermekkórház és a Heim Pál Kórház főigazgatója is volt, a Hír TV-nek arról beszélt, hogy nagyon elöregedett a szakma. Nem ritka, hogy 70-80 éves gyermekgyógyászok dolgoznak, az utánpótlás pedig közel sem elégséges.

– A gyerekgyógyászat nem egy pénzes fizetőszakma, nem a sikerszakmák közé tartozik. Ilyen szempontból tehát nagyon nehéz utánpótlást találni. Ennek a megoldására évek, évtizedek óta felhívtuk a figyelmet. Sokkal több gyerekgyógyászt kéne képezni és megfelelő életpályamodellt biztosítani számukra, hogy ne lehessen utána hiányszakmának tekinteni. De erre sajnos egyelőre nem láttunk megfelelő fogadóképességet az egészségügyi kormányzattól – mondta Harmat György.

A kórház vezetésének szombati tájékoztatása szerint a gyermekellátás szünetelése csak átmeneti, néhány napig tart, várhatóan a jövő héten az ellátás folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.