Jobbik: Újra kell tárgyalni a multicégek stratégiai szerződéseit

A párt megváltoztatná a munka törvénykönyvét is, hogy csökkenjen a dolgozók kiszolgáltatottsága.

MTI
2018. 02. 08. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újratárgyalná a multinacionális cégek kormányzattal kötött stratégiai szerződéseit a Jobbik – közölte Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint ezek a megállapodások indokolatlan kedvezményekben részesítik az érintetteket; pártja ehelyett a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokkal állapodna meg és azokat kedvezményezné.

Arról is beszámolt: haladéktalanul megváltoztatnák a munka törvénykönyve egyes előírásait annak érdekében, hogy csökkenjen a munkavállalók kiszolgáltatottsága és erősödjön a szakszervezetek működése. Példaként említette, szeretnék elérni, hogy a szakszervezeti vezetők munkabérét ne állhassa az a munkaadó, amellyel szemben az illetőnek fel kellene lépnie a dolgozók érdekében.

Ehhez állami forrásokat különítenének el – fejtette ki.

Z. Kárpát Dániel azt is mondta: noha nem multiellenesek, ugyanakkor ezen cégektől is megkövetelik a szabályok betartását. Tarthatatlannak nevezte, hogy több ezer milliárd forint nyereség távozik az országból lényegi adófizetés nélkül, egyebek mellett az informatikai vagy gyártási technológia bérlésének indokával.

A Jobbik alelnöke kitért arra is, hogy béruniós koncepciójuk a munkabérek lassú és kiszámítható felzárkózását tenné lehetővé a nyugat-európai átlaghoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.