„Jobbikos ostobaság” – üzente a polgármestereknek a fideszes államtitkár

Czerván György, az FM államtitkára nem hagyta szó nélkül Vona Gábor és Hegedűs Lorántné levelét.

Hutter Marianna
2018. 02. 01. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal azután, hogy a Jobbik levelet küldött szét az önkormányzatoknak, amelyben sajtóhírek alapján arról írtak, hogy 2019-től nem választhatnak sem polgármestert, sem képviselőket az ötezer fő alatti települések, már meg is érkezett a fideszes válasz – tudta meg a Magyar Nemzet.

Egy lapunk birtokába jutott dokumentum szerint Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára – aki egyben Nagykáta és térsége országgyűlési képviselője – minisztériumi apparátusát felhasználva küldetett „információt” körzete önkormányzatainak. Az államtitkár tanácsadója által jegyzett, a tárca ímélcíméről a polgármestereknek címzett levélben az áll: „A Fidesz hivatalos kommunikációja alapján tájékoztatom önöket, hogy ez a hír is egy jobbikos ostobaság. Minden alapot nélkülöz.”

Vona Gábor Jobbik-elnök és Hegedűs Lorántné, a párt országgyűlési képviselője kedden a települések ímélcímére küldött üzenetében arról is írt, hogy ha nem lehetne a jövőben a kistelepüléseken polgármestereket választani, az „a magyar önkormányzatiság, az ezeréves településhálózatunk felszámolását” jelentené.

Lapunk az ügyben kereste Hegedűs Lorántnét, aki arról beszélt, céljuk az volt, hogy minden magyarországi településhez eljusson a levelük. Kérdésünkre, hogy nem riogatás-e egy sajtóhír alapján üzenni az önkormányzatoknak, úgy reagált: azt, hogy az információ sajtóhír, ők is jelezték, de ha a Fidesz önkormányzatokkal kapcsolatos eddigi intézkedéseit nézzük – többek között az adminisztráció központosítását –, az is ebbe az irányba mutat. „Ha az összes ilyen kis mozaikot összetesszük, akkor ez nem összeesküvés-elmélet, hanem összeesküvés-gyakorlat” – mondta.

Czerván György legutóbb tavaly került az országos figyelem középpontjába, amikor egy, a Hvg.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint megfenyegette ifjabb Bozsik Józsefet, aki a Magyar Lovassportszövetség fogathajtó szakágának szövetségi kapitánya volt. „Ezt ne csináld a jövőben, legalábbis ha nem akarsz ebből problémát” – mondta a fideszes képviselő. Bozsik ugyanis a Jobbik-közeli N1TV riportjában arról beszélt, milyen hibákat tapasztalt a Mészáros Lőrinc cége által kivitelezett szilvásváradi kormányberuházás részeként megépült fedett lovardában.

Czerván később közleményben magyarázkodott. Szerinte Bozsik „lényegében politikai állásfoglalást tett”, ami a kormánypárti politikus szerint a lovas szakember pozíciójával összeférhetetlen volt. Úgy tűnik, a történések mély nyomot hagyhattak Bozsikban, ugyanis áprilisban őt indítja a Jobbik Czerván ellen Nagykátán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.