Kampányüzemmódba kapcsoltak a fideszes önkormányzatok

Szentendrén alpolgármestereket szólítottak fel, hogy küldjék el aktivistáik nevét és korát.

Molnár Richárd
2018. 02. 22. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kampányüzemmódba kapcsoltak a fideszes vezetésű önkormányzatok, figyelmen kívül hagyva a törvényi korlátokat. Fatális véletlen buktatta le például a szentendrei helyhatóság polgármesteri kabinetjének kulturális és köznevelési referensét, aki körlevélben szólította fel a város mindhárom alpolgármesterét, valamint az összes fideszes önkormányzati képviselőt, hogy kezdjék meg közreműködésüket a választási kampányban. Kozma Krisztina szakreferens február 19-én küldte el az elektronikus levelet az érintetteknek, ám postázta Fülöp Zsoltnak, a Társaság az Élhető Szentendréért Közhasznú Egyesület által jelölt képviselőnek is, aki a szervezet Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta.

A rövidke levél így fogalmaz: „Kedves Kollégák! Kérném szépen, hogy a kampányban nektek segítő aktivisták nevét és születési idejét részemre megküldeni szíveskedjetek!” Vagyis a fideszes Verseghi-Nagy Miklós polgármester kabinetjének tagja arra kérte az önkormányzati politikusokat, közvetlenül vegyenek részt a kampányszervezésben. A levélből nem derül ki, hogy az aktivisták nevét és életkorát milyen indokból akarják számontartani.

Telefonon kerestük Kozma Krisztinát, de elzárkózott a nyilatkozattól. Kérdéseinkre végül Szentendre jegyzője, Gerendás Gábor válaszolt: „A nyilvánosságra került levéllel kapcsolatban a tényállás tisztázása és a fegyelmi felelősség vizsgálata folyik. Kiemelkedő fontosságúnak tartom, hogy a hivatal köztisztviselői a törvényben meghatározott hivatásetikai alapelveknek és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végezzék munkájukat, illetve munkaidejükben kizárólag a munkakörükbe tartozó feladatokkal foglalkozzanak, a hivatali infrastruktúrát kizárólag a munkakörükbe tartozó feladatok ellátására használják fel.”

Érdekes eset történt a Heves megyei Heréden is. Szabó Zsolt fideszes képviselőjelölt egyik aktivistája is megfeledkezett arról, hogy a kampányolás mellett – a választási törvény tiltása miatt – az aláírásgyűjtésnek sincs helye a munkahelyeken. Az aktivista – aki nem mellesleg Heréd fideszes polgármesterének, Kómár József Lászlónak a menye – betért a helyi postahivatalba, ahol az egyik dolgozótól kérdezte meg, támogatja-e aláírásával Szabót. Miután a postai alkalmazott felhívta az aláírásgyűjtő figyelmét, hogy munkahelyen nem szabad aláírást gyűjteni, és Szabónak egyébként sem ír alá, az aktivista kiment az épületből – mesélte érdeklődésünkre a dolgozó.

Tegnap aztán nem várt fordulatot vett az ügy. Kómár József László ugyanis személyesen kereste fel a helyi postahivatalt, maga vitte feladni az önkormányzat leveleit. Miután átadta a küldeményeket a hétfői afférban érintett ügyintézőnek, visszatért az esetre. Azt vetette oda neki: „Legyen szíves a Facebookra azt is kiírni, hogy a polgármester személyesen hozta feladni a leveleket.” Ezzel arra utalt, hogy az esetről szóló hír tegnap megjelent egy helyi oldalon. A történteket a polgármester nem vitatja, maga is így mesélte lapunknak. Ám azt is hozzátette, menye nem a postán akarta aláíratni a támogatóívet. Szabó Zsolt egyébként már hétfő délután leadta a szükséges ötszáz aláírást a hatvani városházán.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.