Karácsony Gergely közös ünneplésre hívja az ellenzéket március 15-én

Ha nem szövetségkötésről van is szó, együtt fejezhetnék ki: szükséges a változás Magyarországon.

MN
2018. 02. 17. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely nyílt levelet írt az ellenzéki pártoknak, amelyben március 15. közös ünneplését kérte. Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje kiemelte, a vélemények és az elképzelések különbözősége nem lehet akadálya annak, hogy az ellenzék közösen foglaljon állást az értékek, a szabadság, a demokrácia és a változás szükségességében. Még ha ez nem jelent is szövetségkötést, annyit mindenképpen, hogy együtt fejezhetnék ki: szükséges a változás Magyarországon.

Négy éve szintén közös tüntetésen gondolkodott az ellenzék, amelyet végül a rossz idő akadályozott meg, ám néhány nappal később több tízezren tüntettek a kormányváltásért.

A nyílt levél:

Kedves Szövetségesek!

Sorolni is nehéz lenne, mennyi bűnt követett el a most hatalomban lévő kormány. Igazságtalan országot teremtettek, ahol csak a fideszeseknek megy jól. Leépítették a demokráciát, támadást indítottak a civil szervezetek ellen, és távolabbra vittek minket Európától.

2018-ban változtatni kell.

A változáshoz azonban meg kell mutatni: többen vagyunk mi, akik elégedetlenek, akik más kormányt akarnak, mint a Fidesz támogatói. Nincs erre jobb alkalmunk, mint március 15-e, a szabadság és a nemzeti függetlenség ünnepe.

A sorsdöntő 2018-as választás előtt a XXI. Század Társaság és a magam nevében közös március 15-i megemlékezésre és demonstrációra hívunk titeket. Mutassuk meg együtt, ellenzéki pártok, civil szervezetek, a változást kívánók széles közössége, hogy másképp kell kormányozni Magyarországot!

Tudjuk, hogy nem mindenben értünk egyet, ahogyan tudjuk azt is, hogy különböző elképzeléseink vannak azzal kapcsolatban, milyen Magyarországot szeretnénk – sőt mást gondolunk arról is, milyen konstrukcióban kell indulni a 2018-as választáson. Mindez azonban nem akadályozhatja meg közös kiállásunkat közös értékeink, a szabadság, a demokrácia és a változás szükségessége mellett.

A közös ünneplés nem jelent formalizált szövetséget. Nem jelenti önállóságunk feladását. Még csak azt sem jelenti, hogy egyet kell értenünk mindenkivel, aki közös színpadunkon szerepel. A kormányzati propaganda úgyis gátlástalanul odarajzol minket egy képre olyanokkal, akikkel sosem vállalnánk politikai közösséget.

A közös ünneplés csak annyit jelent, hogy együtt mondjuk ki: változásra van szükség Magyarországon!

Ne szerezzük meg azt az örömöt a Fidesznek, hogy hat-nyolc kisebb rendezvényt állíthat szembe a saját megemlékezésével!

Találkozzunk március 15-én!

Barátsággal:

Karácsony Gergely

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.