Ki merte nyitni a száját, repült is a főigazgató

Tiba Sándor, a B.-A.-Z. megyei kórház volt főigazgatója több olyan szerződést talált, amely előnytelennek bizonyult.

MN
2018. 02. 13. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magam is csodálkoztam, amikor azt olvastam különböző lapokban, hogy valami baj van az egészségi állapotommal, emiatt mentettek fel” – mondta a Népszavának Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház volt főigazgatója. Tiba menesztését Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója hivatalosan azzal indokolta, hogy nyugdíjas korú, de az volt már akkor is, amikor kinevezték.

A felmentésének okairól Tiba azt mondta a lapnak, hogy amikor lezajlott az öt tagkórház fúziója és létrejött az új gigakórház, elkezdte átnézni a meglévő kétezer szerződést. Ezek közül mintegy tíz-tizenöt egyértelműen előnytelenek bizonyult, azokat megszüntették. Talált ugyanakkor még egy-két nagyobb horderejű, problémás, pénzügyi szempontból kétséges megállapodást is, ezeket átszámoltatta a kórház gazdasági vezetőivel.

Tiba szerint a legjelentősebb a Medcenter Kft. onkológiai sugárterápiás közreműködői szerződése volt, a másik az őrzés-védelmet biztosító, valamint a kórházi parkolókat üzemeltető Cordate Zrt.-é. Ezeket jelezte az ÁEEK térségi igazgatójának.

Miután ezt megvizsgálták, összehívtak egy egyeztetést az egészségügyért felelős államtitkárságra. Ott volt az államtitkár és az ÁEEK vezetői, ők is megerősítették, hogy jól látják a problémát, és az a döntés született, hogy ne utaljanak a sugárterápiás ellátásért. Ennek nincs írásos nyoma, és Tiba nem tudja, hogy a szerződés miatt váltották-e le, de valami szerepe biztosan volt benne, hiszen a kórház jól működik. Ezt az ÁEEK főigazgatója is elmondta, amikor a menesztését bejelentette.

A lap megkereste az ÁEEK-t, hogy megtudja, mi volt Tiba Sándor felmentésének oka, és írnak-e ki pályázatot a posztjára, érdemi választ azonban nem kaptak. A sugárterápiás ellátást biztosító cég pedig szűkszavúan annyit közölt: a kórház új megbízott főigazgatójával, Papp Tiborral cégük korrekt keretek között együttműködik, s ennek megfelelően az onkológiai betegek sugárkezelése semmilyen veszélyben nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.