Korrupciós ügyek: sikerdíjat adna a Jobbik a bejelentőknek

A pénzben kifejezett büntetési tétel 5 százaléka járna, adómentesen.

MN
2018. 02. 16. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik, ha kormányra kerül, felderítői sikerdíjat fog fizetni a korrupciós ügyek bejelentőinek – mondta Vona Gábor az Indexnek adott interjújában, melyből előzetesen elárult néhány részletet a portál. A sikerdíjban a cikk szerint az részesülhet, aki nem hivatalos személyként még le nem leplezett korrupciós ügyet releváns bizonyítékokkal alátámasztottan a hatóságok tudomására hoz, ami alapján végül a bíróság vagy vagyonelkobzást, vagy pénzbüntetést szab ki. Ezért cserébe a pénzben kifejezett büntetési tétel öt százaléka járna, adómentesen.

Indoklásként Vona a felderítetlen korrupciós bűncselekmények nagy arányát és a felderítésükhöz szükséges új eszközök szükségességét hozta fel. Azt is mondta, hogy a társadalom részvétele a korrupciós üzelmek feltárásában jelenleg nincs biztosítva, és már most érdemes gyűjteni a bizonyítékokat, melyek alapján eredményes felderítés folytatható majd le a még nem ismert vagy nem bizonyított korrupciós ügyekben.

Az Index azon kérdésére, hogy nincs-e ennek rossz akusztikája egy olyan országban, „ahol amúgy is közhelyesen nagy a hajlandóság egymás feljelentésére”, Vona azt válaszolta, hogy a korrupció felderítése össztársadalmi érdek, és ők csak az emberekben lévő jót akarják előhívni.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.