Kövér elismerte, hogy elfogult a közmédia, de hát ilyen az élet

A zárt körben készült hangfelvételen a házelnök mossa kezeit, mondván, a játékszabályokat nem ő találta ki.

MN
2018. 02. 16. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részletet hozott nyilvánosságra az LMP-közeli Reflektor blog abból a hangfelvételből, amely állítása szerint 2017 januárjában készült, és amelyen – jellegzetes hanghordozása alapján ez okkal feltételezhető – Kövér László házelnök beszél őszintén a Fidesz politikájáról. Az előző részben arról volt szó, hogy hogy Kövér elismerte, volt „földrajzi bűvészkedés” a választási rendszer reformjánál, mert „az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába”, és amúgy sem csináltak mást, mint amit balliberális elődeik is tettek előttük.

A második részben a médiaviszonyokról van szó. Egy kérdező felvetette, hogy aki a balliberális húzásokat gazemberségnek gondolta, az gondolhatja-e ezeket is. Azt kérdezte: „Aki például a Napkeltét annak gondolta, az gondolhatja a mostani M1-et annak?” Kövér ettől kissé zavarba jött, hebegett kicsit, majd némi vidámságot keltve elismerte, hogy a kérdés „csavaros és csapdajellegű”. A lényegét tekintve azt mondta:

„Megbarátkoztam azzal a helyzettel, hogy úgy tűnik, az élet meg a politika, az már csak ilyen. Nem én találtam ki a játékszabályokat, ezt korábban talán már mondtam. Tehát nem én alakítottam ki a játékszabályokat.”

Kövér belenyugvása már csak azért is érdekes, mert korábban ő volt a balliberális és – részben okkal – politikailag elfogultnak tartott média egyik legnagyobb kritikusa. A Reflektor emlékeztet rá, hogy 2005-ben, épp a Magyar Nemzetnek adott interjúban egyebek mellett pont a Napkelte című, a Fidesz és a KDNP által sokat szidott, majd később bojkottált műsorról azt mondta:

Nem szabad minden mikrofon elé odaállni, nem szabad minden újságíróval szóba állni. Mert van egy szint, amely alá nem szabad süllyedni, különben az ember a saját magával szemben folyó aljas manipulációs játékok puszta eszközévé válik. Legitimál olyanokat, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne egy valóban demokratikus médiában, és segít megteremteni azt a félrevezető látszatot, hogy egyes orgánumok és képviselőik kiegyensúlyozottan és tárgyszerűen tájékoztatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.