Kritizálják Orbán hívei a kormány „nyegle urizálását”, de teljesítményét elismerik

Andrásfalvy Bertalantól Zétényi Zsoltig sokan aláírták a Százak Tanácsa ajánlását, amely társadalmi párbeszédet sürget.

MN
2018. 02. 22. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Százak Tanácsa ajánlást intézett a magyar társadalomhoz, amelyben élesen bírálja a kormányt amellett, hogy az eredményeit is elismeri – derül ki a dokumentum MTI-hez eljuttatott szövegéből.

A szervezet egyebek mellett ezt írja közleményében:

„Húsz év alatt 200 fővárosi, rendes és több mint 100 rendkívüli találkozót tartottunk a Kárpát-medencében, 17 könyvet adtunk ki, mindig »tapasztalataink magasából« fogalmazva meg véleményünket, s juttattuk el a döntéshozókhoz. Nemzeti elkötelezettségünk parancsa szerint sohasem egy párthoz kötődtünk, hanem az egységes magyar nemzet érdekeire figyeltünk. A hazaszeretetet mi az ember méltóságának tartjuk, s hisszük, hogy az emberiség jövője azokon az embereken múlik, akik az igazság talaján állnak, s akiknek életét áthatják azok a magas erkölcsi elvek, melyek a szívet képessé teszik az önfeláldozásig kitartó szeretetre.”

Majd így folytatják: „Orbán Viktor kormánya jól oldotta meg a legfontosabb azonnali feladatok – mint az ország gazdasági talpra állítása, a devizahitelesek mentése, a bankadó, a stratégiai ágazatok visszavásárlása, a munkanélküliek számának csökkentése, az önkormányzatok adósságának átvállalása, a közmunkaprogram – mellett a hosszú távú nemzeti feladatokat, mint a gyermekes családok támogatása, a rászoruló gyermekek segítése ingyenes étkezéssel, tankönyvekkel, az adókedvezmények, a világ magyarjainak összefogása, a kettős állampolgárság, az illegális bevándorlás megfékezése, a keresztény értékek vállalása, az üldözött keresztények segítése, a visegrádi együttműködés, s a nemzetközileg elismert politika a közép- és kelet-európai államok, nemzetek és polgáraik méltóságának helyreállítása.”

Az aláírók szerint ezek tagadhatatlan eredmények. A ma még megoldatlan gondok közé sorolják az egyre növekvő jövedelmi különbségeket és a társadalom némely tagjának kapzsiságát. „A politikai ellenzék felsorolt már minden hibát, téves intézkedést, rossz döntést – többet eltúlozva –, de ha mindent elfogadnánk ténynek, akkor is nyilvánvaló, hogy az elmúlt évek kormányzati eredményeivel szemben ma csak leszerepelt politikai erők levitézlett képviselőit s a politikai hatalom megszerzését mindennél fontosabbnak tartó új szereplőket látunk” – szögezik le az aláírók, és hozzáteszik, hogy őket elsősorban Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP gyűlölete tartja össze.

Ugyanakkor a szöveg szerzői az értelmiség mellőzését és a kormánypártok politikai pragmatizmusát is élesen bírálják. Azt írják: „A kormánypártok számára a szavazatok maximalizációját ígérő tanácsadók, »politikadoktorok«, véleményformáló sajtómunkások szavai mellett jobban kellene figyelni az elmúlt korok vagy éppen más nemzetek jó példáira hivatkozó, nem pénzt és hivatali hatalmat kereső értelmiségiek és sok fiatal véleményére, akik ugyancsak nemzeti elkötelezettséggel, legjobb tudásuk szerint fogalmazzák meg javaslataikat. ( ) Teszik ezt akkor is, ha ez egzisztenciális gondot jelent, mert független értelmiségiként csak hivatásuk parancsa szerint tudnak cselekedni. Azaz: igénylik a párbeszédet, az őszinte vitát, nem fogadják el a korrupció szükségességét, a hatalommal való visszaélés bármely formáját, az alpári stílust, nyegle urizálást.”

A most nyilvánosságra került, de február 1-jén kelt ajánlás több tucat alárója között szerepelnek a Százak Tanácsa Alapítvány vezetői, így Andrásfalvy Bertalan, Szijártó István, Bakos István, Béres József, Fekete Gyula, Foltán László, valamint szerepel közöttük Balassa Sándor, Bíró Zoltán, Budai Ilona, Császár Angela, Csókay András, Deák Ernő, Döbrentei Kornél, Dörner György, Duray Miklós, Fekete György, Feledy Péter, Freund Tamás, Galgóczy Gábor, Gazsó L. Ferenc, Hámori József, Jobbágyi Gábor, Juhász Judit, Kahler Frigyes, Kellermayer Miklós, Klinghammer István, Kocsis István, Kondor Katalin, Kubik Anna, Medveczky Ádám, Monspart Sarolta, M. Szabó Imre, Muhi Béla, Náray-Szabó Gábor, Osztie Zoltán, Papp Lajos, Rókusfalvy Pál, Somodi István, Somogyi Győző, Spányi Antal, Sutarski Konrád, Széman Péter, Szűrös Mátyás, W. Barna Erika, Wittner Mária, Zétényi Zsolt és az azóta elhunyt Balás-Piri László is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.