Lázár János mindenkit beenged a nappalijába

A kancelláriaminiszter cukiságkampányba kezdett: kávét főz, puszit ad, kutyát simogat. Videó!

Hutter Marianna
2018. 02. 06. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktorral mindig lehet beszélni, csak ahhoz olyan minőséget kell megütni, hogy az ember partiképes legyen – ilyen és ehhez hasonló kulisszatitkokat árult el Lázár János hétfőn indult honlapján. Ahhoz képest, hogy a Miniszterelnökség vezetője eddig nem igazán volt jelen az online térben – még Facebook-oldala is gyakorlatilag halott –, most úgy tűnik, stábjával együtt ráeszmélhetett ennek fontosságára. Az időzítés feltehetően attól sem független, hogy az áprilisi országgyűlési választások előtt időközi polgármester-választás lesz február 25-én a miniszter szülővárosában, Hódmezővásárhelyen. Utóbbi pedig országos jelentőséggel bír nemcsak a miniszter személye miatt, hanem azért is, mert a teljes ellenzék beállt a független Márki-Zay Péter mögé.

Lázár János honlapját a szokásos hivatalos köszöntésen és életrajzi adatokon túl igyekeztek személyesebbre szabni. Bár Vona Gáborhoz hasonlóan kölyökvizslákkal éppen nem pózol a miniszter, de azért található róla olyan fotó, amelyen éppen egy nagy fekete kutyát simogat. A fényképalbumból természetesen nem hiányozhatnak a gyerekekkel és a feleségével készült családi fotók sem. 

Ezen felül többek közt elérhető a honlapon a miniszterrel készült másfél órás videóinterjú is, amelyen sajtófőnöke, Krakkó Ákos kérdezi a politikust eddigi életéről, munkásságáról. Ebben Lázár János – aki valamiért éppen az MSZP színeire emlékeztető piros pulcsiban üldögél kevéssé szerencsés megvilágításban – többek közt elárulja, „a gyáva emberek nyávogása”, hogy Orbán Viktorral nem lehet beszélni, vagy hogy ő nem venné figyelembe az érveket. A miniszter szerint ahhoz, hogy valaki egy ilyen intellektuális felkészültségű, egy ekkora politikai tudással rendelkező embernek mondjon valamit – és ne csak beszélgessen vele –, „ahhoz kell bátorság, felkészültség, és a feleségem szerint bennem van gátlástalanság is ehhez”. Ha hülyeséget mondasz, butaságot mondasz, vagy kommersz dolgokkal próbálod etetni, az nyilvánvalóan kizárja azt a lehetőséget, hogy máskor is megkérdezze a véleményedet – teszi hozzá Lázár. – Nem akárkiről beszélünk, mert Magyarország legsikeresebb politikusáról van szó, aki azt gondolom, talán azért a legtehetségesebb is – folytatta a miniszterelnök jellemzését.

Lázár számára ezért nagy felelősség, hogy amikor Orbánhoz megy, ezt felkészülten tegye. Ő egyébként soha nem tapasztalt Orbánnál zártságot vagy dogmatizmust. –Természetesen ragaszkodik a saját meggyőződéséhez, de ha valaki jól érvel, azt megfontolja – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ha valaki Orbán minisztere, az egy partneri viszonyt jelent. – Közöttünk van egyfajta személyes viszony abban az értelemben, hogy én mindig vindikálom magamnak a jogot, hogy az álláspontomat négyszemközt vagy akár többek jelenlétében is elmondjam – mondta. Arról is beszélt, hogy ha az ember olyanok társaságába kerül, akik ennek a nemzetnek a sorsformálásában vesznek részt, akkor csak úgy lehet „talpon maradni”, ha neki is vannak elképzelései, milyen legyen az ország 20 év múlva.

– Most nagyképű leszek, remélem nem szoktam (...) Sokat dolgoztunk együtt Orbán Viktorral, és az az igazság, hogy azt gondolom, hogy be tudom fejezni a mondatait – jegyezte meg a miniszter azzal viccelve, hogy lehet, a felesége majd letiltja ezt a mondatot. Persze az önéletrajzi videóból a kampány sem maradhat ki: Lázár szerint ugyanis ha megint a Fidesz nyer, az ország talán 150-200 éves lemaradásokat is be tud pótolni. – Ennek a lehetőségnek a megragadására Orbán Viktor alkalmas egyedül – dicsérte főnökét Lázár.

Lázár János honlapja egyébként nemcsak az önéletrajz műfaját kívánja forradalmasítani, hanem elindított egy videósorozatot, ami végigköveti a politikus egy hetét – utóbbi kísértetiesen emlékeztet Péterfi Judit a Hír TV-n futó, politikusok magánéletét bemutató Privátszféra című műsorának koncepciójára. A videókban Lázár János egyszerre bizonyíthatja be, hogy pont olyan hétköznapi ember, mint bármelyikünk – kávét főz reggel, elviszi a kisfiait az iskolába, puszit ad a feleségének –, miközben nagy munkabírású miniszterként mégiscsak éjjel-nappal az országért dolgozik. Sőt, emellett Lázár kap lehetőséget azon időnként fel-felbukkanó erényének gyakorlására, amely talán leginkább megkülönbözteti őt a Fidesz többi politikusától: az önkritikára. Például sajtófőnöke rákérdez arra az esetre, amikor pár éve nagy botrány volt abból, hogy Lázár A8-as Audival járt, amin ráadásul lézerblokkoló is volt. – Én estem túlzásba, tanulni kell a hibákból – kommentálta az esetet. – A lézerblokkoló? Az sem volt egy bölcs döntés, fogalmazzunk így – tette hozzá. Azért Lázár nem bírta ki, hogy ne tegye hozzá: egy olyan ellenzéki „nyomta fel” őt emiatt, aki ugyanúgy lézerblokkolóval járt, ez az egész úgy derült ki, hogy a sofőrjeik megbeszélték egymás közt. – Gyerekes, nem? – mondta Lázár, hozzátéve, hogy „igazuk volt, hogy felnyomtak, mert nem etikus és nem szabályos” a lézerblokkoló. Arról pedig, hogy emiatt „Lézer János” gúnynéven hívták az interneten, azt mondta, nem sértődött meg rajta, „ha ezt a gúnynevet kapom, hát istenem”.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.