Lázár kritizálta, a polgármesterek kiállnak a fideszes államtitkár mellett

Összefogtak a városvezetők Szabó Zsoltért, aki összeveszett Hatvan első emberével, Horváth Richárddal, emiatt a település pénztől esett el.

Szabó Zs. László
2018. 02. 24. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint Szabó Zsolt államtitkár és fideszes országgyűlési képviselő mellett a hozzá hűséges polgármesterek is rossz néven vették Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Szabót illető éles és nyílt kritikáját. Annyira felháborodtak, hogy közös levélben tiltakoznak ellene – értesült a Magyar Nemzet. A nyilatkozatot az a herédi fideszes polgármester kezdeményezte, aki kedden a helyi postahivatalban „szólt be” egy alkalmazottnak, amiért nem írta alá az államtitkárt támogató ajánlást.

Kómár József László nyilatkozni nem akart, de elismerte: ő kezdeményezte a levelet. A nyilatkozatban a településvezetők egyetértenek az államtitkár tevékenységével: azzal, hogy az egyébként is fejlett Hatvannal szemben a térség kisebb településeit részesíti előnyben. A levelet Szabó Zsolt február eleji évértékelő rendezvényén tették a polgármesterek elé. Több érintett településvezetővel is beszéltünk, név nélkül azt mondták: nem presszionálták őket, illedelmesen kérték az aláírásukat.

Az említett évértékelőn egyébként „biodíszletként” ültették le Szabó köré a polgármestereket. Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője, és Liebmann Katalin televíziós szakember kérdéseinek szemmel láthatóan nem az volt célja, hogy megizzasszák a képviselőt, így sem a Horváth Richárddal, Hatvan Fidesz-színekben megválasztott polgármesterével való vitáját, sem Lázár János kritikáját nem érintették. Horváthot információink szerint meg sem hívták az eseményre.

A Szabó Zsoltot támogató aláírások gyűjtésében aktív szerepet vállaltak a képviselő politikai munkatársai is. Tarnabodon például az évértékelő napján ülésezett a helyi testület, így Szabó közvetlen munkatársa vitte el az önkormányzathoz aláíratni a nyilatkozatot. A választókerület 38 polgármesteréből végül 36-an írták alá a levelet.

A hűségnyilatkozat közvetlen előzménye a február 1-jei kormányinfó, amelyen Lázár János nyíltan megfeddte Szabó Zsoltot. A miniszter a Magyar Nemzet kérdésére kijelentette: az államtitkár súlyos hibát követett el. Ezzel arra utalt, hogy – mint azt lapunk bemutatta – Hatvannak csak morzsák jutottak a Terület- és településfejlesztési operatív program megyei pályázatain, miután Szabó összeveszett Horváth Richárddal, miközben a Szabóhoz hű polgármesterek települései milliárdokat nyertek. Lázár János elrendelte a pályázatok felülvizsgálatát, és azt is kijelentette: az ügyben a polgármesternek száz százalékban igaza van.

Hasonló polgármesteri támogatást láthattunk a hetekben Veszprém megyében is. Ott Ovádi Péter fideszes jelöltnek tettek hűségesküt a településvezetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.