Lévai Katalin semmiből előtörő pártja szabdalja tovább a baloldalt

A billegő körzetekben állítanak erős jelölteket. Indulásuk a Fidesznek hozhat hasznot.

Vég Márton
2018. 02. 06. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz malmára hajthatja a vizet, hogy a Lévai Katalin korábbi MSZP-s esélyegyenlőségi miniszter által tavaly ősszel alapított nyugdíjaspárt, a Lendülettel Magyarországért is bejelentette: megvan a 106 egyéni jelöltjük, és indulnak a választáson. Lévai Katalin mellett másik két erős jelöltet mutatott be a jelenleg mérhetetlen Lendülettel, akik olyan fővárosi választókerületben indulnak, ahol 4 éve is nagyon szoros volt az eredmény a baloldali és a kormánypárti jelölt között. Így ha nem lépnek vissza, érdemben befolyásolhatják egy-egy mandátum sorsát.

Az ex-MSZP-s politikus Zuglóban fogja megméretni magát, ahol a szocialisták 2014 után újra Tóth Csabát indítják. Négy éve a baloldali összefogás jelöltje a XIV. kerületben közel 2 ezer szavazattal legyőzte a kormánypárti Papcsák Ferencet, és ez most is nyerhető választókerületnek számít az ellenzék számára.

– Ha kiderül, hogy nem a Lendülettel jelöltjei az esélyesebbek, akkor visszalépünk. De miért feltételezzük, hogy az eddig bejelentett baloldali jelöltek esélyesebbek lennének a Lendülettel politikusainál?

– vetette fel Lévai Katalin két hónappal a választás előtt. Valamiféle független mérést fognak tartani nagyjából egy hónap múlva, ezt a kutatást amolyan előválasztásnak tartanák. Abban is bíznak, hogy akár az ő javukra is visszaléphet a többi ellenzéki párt. Lévai azt is bejelentette, felfüggesztette tagságát a V18 csoportban. Még januárban alakult meg tizenegy egykori bal- és jobboldali kormánytagból a Válasszunk! 2018 csoport: egyik céljuk, hogy a Fidesznek egyetlen kihívója legyen a „demokratikus ellenzékből”, egy zászló alá gyűjtve a támogatókat. 

Az MSZP-ből tavaly nyáron kizárt Móricz Eszter a XV. kerületben kéri a választópolgárok bizalmát az új párt embereként. Neki korábban azért kellett távoznia az MSZP-ből, mert a kerületben a Fidesszel együttműködve próbálta eltávolítani Hajdu László DK-s polgármestert, aki egyébként szintén indulni fog a választásokon a baloldal támogatásával. Négy évvel ezelőtt még Móricz volt a közös jelölt, és mindössze 277 vokssal kapott ki. – Mi senki ellen nem indulunk. Legyen elég az acsarkodásból, azzal nem lehet előrejutni – magyarázta Móricz Eszter, aki a kvótanépszavazáson is a Fidesz mellé állt.

A legszorosabb eredmény 2014-ben a XVIII. kerületben volt, ahol Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke mindössze 56 szavazattal kapott kevesebbet a fideszes jelöltnél. Itt is erős jelöltet mutatott be a Lendülettel Földényi György személyében, aki a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke.

A párt kampánynyitó tájékoztatóján egyébként elhangzott: bíznak benne, hogy a választások után lesz beleszólásuk a kormányzásba, de már azzal az eredménnyel is kiegyeznének, ha bejutnának a parlamentbe. Abban pedig teljesen biztosak, hogy az 1 százalékos küszöböt el fogják érni, így nem kell majd visszafizetniük az állami támogatást.

– Elfogadhatatlan, hogy évi 3,8 százalékos gazdasági fejlődés mellett 4 millió állampolgár szegény legyen. Szociális rendszerváltásra van szükség – magyarázta Lévai Katalin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.