Már 93 pártot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság

Az autósok pártja és a tiszta energiáért kiálló párt is hivatalosan küzdhet a választók kegyeiért.

MTI
2018. 02. 16. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb öt pártot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 93-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. Négy évvel ezelőtt 71 pártot vett nyilvántartásba a testület.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez, a bizottságnak a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 88 pártot, valamint a tizenhárom országos nemzetiségi önkormányzatot.

A testület pénteki ülésén további 5 pártot vett nyilvántartásba, ezek – a kérelmek beérkezési sorrendjében – a következők: Nemzeti Értékelvű Párt (NÉP), Magyar Autósokért Párt (MAP), Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt (KEDN), Nemzeti Egységben Magyarországért Párt (N.E.M. Párt), Tiszta Energiával Magyarországért Párt (Tempo Párt).

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplők legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-áig kell bejelenteni az NVB-nél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.