Már a fideszesek sem hisznek abban, hogy Sorosnak van „ördögi terve”

A tízmilliárdokba kerülő kormányzati propaganda a választók negyedénél ért célba.

MN
2018. 02. 12. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Policy Agenda által megkérdezettek 59 százaléka nem hiszi, hogy igaz a kormány által szajkózott állítás, miszerint „betelepítést szervező irodákat” hoznának létre a civilek a Soros-terv végrehajtása érdekében. A Zoom.hu által kért telefonos közvélemény-kutatás (ezer fős reprezentatív mintán, január 16. és 23. között) kérdése így hangzott: „Ön egyetért-e azzal az állítással, hogy vannak civil szervezetek Magyarországon, amelyek bevándorlási irodákat kívánnak létesíteni a Soros-terv elősegítésére?”

Vagyis a tízmilliárdokba kerülő kormányzati propaganda a választók valamivel több mint negyedénél (27 százalék) volt hatékony. Ami a pártpreferenciákat illeti, a Fidesz szavazóinak több mint fele (52 százalék) nem gondolja, hogy lennének civil szervezetek Magyarországon, amelyek bevándorlási irodákat létesítenek a Soros-terv elősegítésére. Ugyanakkor 39 százalékuk elhiszi, hogy valóban létezik ilyen együttműködés.

A kérdésben foglaltakat a baloldali-libeárlis szavazók utasították el leginkább, 78 százalékban, de még itt is 16 százalék hiszi el, hogy a hazai civilek bevándorlási irodák létrehozásával támogatnák a Soros-tervet.

A Jobbik-szavazók között az aránypár 66-24, a bizonytalanoknál 59-22 volt.

Az Index és a Závecz Research eközben azt vizsgálta, hogy milyen átjárás lehetséges a baloldal és a Jobbik-szavazók között, ami szerintük a 2018-as választás nagy kérdése lehet, mivel a választópolgárok jó egyharmada nem jelöl meg pártot, amikor a szavazási hajlandóságukról van szó, sőt a szavazni szándékozók sem biztosak abban, hová húzzák majd az ikszet. A megkérdezettek 66 százaléka ugyan megnevezte preferált pártját, amely sok esetben azonban nem egyedüli volt, hanem további egy-két pártversenytárssal együtt szerepelt.

A pillanatnyilag MSZP-szavazók ötöde a DK-t is a kötődésskála hatodik (szinte biztos, hogy rá szavazok) vagy ötödik (valószínűleg rá szavazok) fokozatára helyezte – írja a lap. Az átszavazás esélyei kapcsán az MSZP-szavazók 34 százaléka, a DK-szavazók 19 százaléka, a jobbikosok 15 százaléka, az LMP-szimpatizánsok 9 százaléka, a fideszesek 3 százaléka említette, hogy jó eséllyel más pártra voksol majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.