Már a NAV is tudja, hogy csalás volt az Öveges-program, de tovább nyomoznak

Harmadszor is áttették a nyomozást, pedig már régóta egyértelmű, hogy jól szervezett visszaélés történt.

Kovács Áron
2018. 02. 14. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nemcsak gyanúként, hanem tényként ír a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásról a NAV Központi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztálya abban a január 22-én kelt levélben, amelyben Hadházy Ákos LMP-társelnököt mint feljelentőt tájékoztatták az Öveges-program ügyében folyó nyomozásról. A levelet jegyző pénzügyőr alezredes szerint az eddigi – már három és fél éve folyó – nyomozás során „megállapítást nyert”, hogy visszaélések történtek a természettudományos tantermek 14 milliárd forinttal támogatott felújítása során. 

Ezt egyébként maga a kormány is kénytelen volt elismerni, és egy miniszterelnökségi vizsgálat után az Emberi Erőforrások Minisztériuma is feljelentést tett. A nyomozás már három és fél éve tart, és egyszer már eljutott odáig, hogy a feltárt visszaélések alkalmasak a „bűnszövetségben vagy üzletszerűen elkövetett” költségvetési csalás gyanújának megalapozására, csak éppen újra és újra áthelyezik az ügyet, és így sehová nem halad a nyomozás, például nincs még gyanúsított sem.

A Hadházy által szerdán bemutatott levél is egy áthelyezésről szól, és ez már a harmadik. Először a Nemzeti Nyomozóiroda áttette a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósághoz, onnan átrakták a NAV Központi Nyomozó Irodájához – ez a szerv írta a friss, a visszaéléseket tényként kezelő levelet –, most pedig a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságához. Csak találgatni lehet, de talán azért lehet a dél-dunántúli igazgatóság a kiválasztott, mert az első csalások Szekszárdon lepleződtek le.

„Mint a forró krumplit, úgy dobálják az ügyet” – mondta erre az LMP társelnöke, aki szerint az a lényeg, hogy a választásokig ne legyen semmilyen eredmény, esetleg el is évüljön az ügy, mire odáig jutnának, hogy valakit meggyanúsítanak

Az Öveges-program pályázatait még 2012-ben kezdték kiírni önkormányzatok számára, hogy felújítsák és modern eszközökkel szereljék fel a természettudományos tantermeket. A pályázatokat azonban egy érdekkör úgy alakította, hogy a közbeszerzéseken az egyes részfeladatokért mindig ugyanazok a cégek induljanak és nyerjenek, a beszerzéseket túlárazzák, illetve teljesen feleslegesen minden helyszínen kifizettessék ugyanazokat a költségeket. 

Címszavakban a NAV nyomozói is felsorolják ezeket a visszaéléseket az áttételről szóló levélben: 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.