Megbénult a fél ország: buszbalesetek, forgalomkorlátozás a Dunántúlon

Karambolok nehezítik a közlekedést. A hóhelyzet miatt megkezdte működését az operatív törzs.

MN
2018. 02. 20. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő este óta változó intenzitással havazik a Dunántúlon, van, ahol már több mint tízcentis a hóvastagság. A havazással kapcsolatos beavatkozások irányítására a katasztrófavédelemnél országos szinten és több megyében is megkezdte működését az operatív törzs.

Mostanáig a havazással leginkább érintett megyékben, Somogyban, Vasban, Zalában és Baranyában állt fel az operatív törzs a hóhelyzettel kapcsolatos információk összegyűjtésére, a mentés irányítására – közölte az MTI-vel Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. Mint mondta, ha szükséges, növelik a bevethető tűzoltók számát, illetve átcsoportosítják az embereket.

A közlekedést balesetek nehezítik Veszprém megyében. Nem közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek a 82-es főúton Veszprém és Bakonyszentkirály között az intenzív havazás miatt – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-vel. Aradi Virág kerülőútnak a 83-ast javasolta Városlőd és Pápa felé.

Helt Ákos, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: több menetrend szerint közlekedő autóbusz is balesetet szenvedett Veszprém megyében a keddi havazásban. A 77-es úton Tapolca és Monostorapáti között, Hegyesdnél összeütközött egy autóbusz és egy személygépkocsi. Az autóban utazó két embert a mentők kórházba vitték, a busz 19 utasa nem sérült meg.

Külsővaton egy autóbusz villanyoszlopnak ütközött reggel kilenc óra előtt, az oszlop kicseréléséig mintegy ötven háztartásban szünetel az áramszolgáltatás – tette hozzá a szóvivő.

Szintén ebben az időszakban Pécsely és Barnag között, valamint a 73-as főúton Veszprém és Csopak között is letért az útról egy-egy menetrend szerinti autóbusz. A járműveket a tűzoltók vontatták vissza az úttestre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban kiadott előrejelzése alapján kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken változó intenzitású (jellemzően gyenge vagy közepes) havazás, havas eső várható. Kedd éjfélig a várható friss, tapadó hóréteg többnyire lepel és 12 centiméter közé becsülhető, délnyugaton és a Dunántúli hegyekben a legnagyobb értékkel. Emellett kisebb körzetekben akár 15 centiméter körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat. A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat. Ezeken a tájakon kedd késő estig inkább csak néhol lehet lepel – 1, 2 centiméteres hóréteg. Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog. Éjjel átmenetileg néhol ónos esőt sem lehet egyértelműen kizárni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.