Minden pártot megelőzött az MSZP–Párbeszéd

Elsőként vette nyilvántartásba a pártszövetség országos listáját az NVB.

MN
2018. 02. 23. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvántartásba vette az első országos listát az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB); az MSZP–Párbeszéd közös listáját Karácsony Gergely vezeti – írja az MTI.

Az MSZP 16 megyében és a fővárosban 36 közös jelöltet állított, vagyis az MSZP–Párbeszéd megfelelt az országoslista-állítás feltételeinek. Az országgyűlési képviselők választásán ugyanis az a párt állíthat országos listát, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább huszonhét egyéni választókerületben állított jelöltet; két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthat.

Az országos lista bejelentésének határideje március 6. 16 óra.

Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz legfeljebb 279, az MSZP–Párbeszéd-listán 220 jelölt van.

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki.

Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben győztes jelölt minden olyan szavazata, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez. Töredékszavazat továbbá minden olyan szavazat, amelyet olyan jelöltre adtak le az egyéni választókerületben, aki nem szerzett mandátumot.

Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén 15 százalék.

Az MSZP–Párbeszéd azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson a Nemzeti Választási Bizottságba.

Az NVB tagjainak száma attól függ, hány választáson induló szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani.

Az NVB határozata nem jogerős, az ellen három napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.