Miniszterelnök-jelölti vitát akarnak, Sorost Orbánra cserélnék

Balázs Péter szerint semmi nem hiányzik kevésbé a mai választási küzdelemben, mint az új pártok jelentkezése.

Hutter Marianna
2018. 02. 13. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miniszterelnök-jelölti vitát kezdemény a Válasszunk! 2018 (V18) nevű mozgalom, ugyanis anélkül szerinte elképzelhetetlen egy demokratikus választás – jelentették be a csoport keddi sajtótájékoztatóján. A V18 egy január elején alakult mozgalom, amelynek célja arra buzdítani minél több állampolgárt, hogy menjen el szavazni áprilisban. Tagjai közt szerepel többek közt Balázs Péter volt külügyminiszter, Bod Péter Ákos közgazdász és Andor László volt EU-biztos.

Balázs Péter szerint a miniszterelnök-jelölti vita részleteit a pártoknak és a médiumoknak közösen kellene kidolgozniuk. Kérdésünkre, hogy kinek kellene részt vennie rajta, Balázs Péter azt mondta, a Fidesz határzárat átvágó plakátján látható személyek – vagyis Karácsony Gergely, Szél Bernadett, Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc – lefedné a kört akkor, ha Soros Györgyöt Orbán Viktorra cserélnék. Azt viszont leszögezte: ha hét jelöltnél többen vitáznának, az már zavaró lenne. A felvetésre, hogy Orbán Viktor úgysem fog részt venni a vitán, Balázs Péter úgy reagált, ettől függetlenül videóbejátszásokkal meg lehetne jeleníteni a programját, és a többiek arra tudnának reagálnak. „A tevékenysége jelen lesz a teremben” – tette hozzá Balázs. A mozgalom azt is szeretné, ha előtte a parlamenti frakció alakítására esélyes pártok szakpolitikusai is vitáznának három, több témakört felölelő alkalommal. Az első az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás lenne, a második a gazdaság, a versenyképesség, a munkahelyteremtés kérdése, míg a harmadik vita a jogbiztonság, az európai értékek, a migráció témáit járná körül.

Balázs Péter elmondta: a V18, ha kell, „körültekintő tájékozódás” után áll majd oda a mellé a jelölt mellé, akit a legesélyesebbnek tart. Balázs Péter azt sem zárta ki, hogy az egyéni körzetekben akár a Jobbik jelöltjét támogassák, ha az illető osztja a V18 által korábban megfogalmazott nyolc pontot (például hogy legyen nemzetközileg versenyképes a magyar oktatás, vagy hogy módosítsák az illiberális alaptörvényt). Igaz, megjegyezte: „tartok attól, hogy a Jobbiknak vagy más szélsőséges pártnak a programja elválhat a fő iránytól, amit a nyolc pont tartalmaz”. 

– Épül egy hálózat, mi is megyünk sok helyre, tele van a naptárunk a következő hetekre – mondta Balázs Péter arra a kérdésre, hogy például hogyan kívánnak mozgósítani egy falusi választópolgárt. Hozzátette: a technikát is segítségül hívják, hogy minél több embert el tudjanak érni. 

Közös megegyezéssel váltak el Lévai Katalintól, akinek indítékaival nem foglalkoznak – mondta Balázs Péter azzal kapcsolatban, hogy a volt esélyegyenlőségi miniszter nemrég kilépett a V18-ból, hogy Lendülettel Magyarországért nevű pártjával maga is induljon a választáson. Balázs Péter ugyanakkor Lévai pártja kapcsán hozzátette: „zavaró tényezőnek” tartja az újabb kis pártok bejelentkezését. „Úgy néz ki a helyzet, mint egy maratoni mezőny, amely most fordul be a célegyenesbe. A többiek már lefutottak 40 kilométert, most meg beszaladnak önjelöltek, és megzavarják azokat, akik szorgalmasan trappoltak idáig” – mondta. Vagyis szerinte semmi nem hiányzik kevésbé a mai választási küzdelemben, mint az új pártok jelentkezése. 

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Bod Péter Ákos elmondta: nem a V18 tagjaként, hanem személyes meghívásnak eleget téve vesz részt kedd délután a hódmezővásárhelyi polgármester-választás teljes ellenzék által támogatott jelöltjének, Márki-Zay Péternek a lakossági fórumán. Balázs Péter ugyanakkor azt mondta: Bod Péter átadhatja Márki-Zaynak a V18 üdvözletét. 

 A V18-nak egyébként kedden indult el a honlapja, illetve a Facebook-oldala is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.