Mocsai kedvéért veszi meg az állam a balatonboglári sportközpontot

Az önkormányzat eladja a részét, de nem tudni, mennyiért. A Testnevelési Egyetem a kézilabda-akadémiának szánja.

MN
2018. 02. 22. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy egész sportkomplexumot szerez meg az állam a Mocsai Lajos által vezette Testnevelési Egyetemnek, hogy a szintén Mocsai Lajos által vezetett Nemzeti Kézilabda Akadémiát fejlessze – írja a 24.hu. A balatonboglári képviselő-testület nemrég zárt ülésen döntött arról, hogy elfogadja az állam ajánlatát úgy, hogy egyelőre még el sem készült az értékbecslés. Ráadásul az állam visszakéri a volt vasutasüdülő területét is, amelyet korábban már ingyen odaadott a városnak.

Az Urányi János Sport és Szabadidő Központban van sportcsarnok, focipálya és uszoda is. 2007-ben adták át, de a beruházáshoz frankalapú hitelt vettek fel, amely később hatalmas teher lett a városnak. 2013-ban megmentőként érkezett ide a Mocsai-féle Nemzeti Kézilabda Akadémia (Neka), amelyet a kormány évi 200 millió forinttal támogatott. A városvezetés örült, hiszen a Neka jókora terhet vett le a válláról, csakhogy az akadémia időközben kinőtte magát.

A terv az volt, hogy a Nemzeti Sportközpontok felépítteti az új, 3,8 milliárd forintos csarnokot, a Nekához tartozó kollégium pedig a volt vasutasüdülő területén épül meg. Ezt a beruházás megvalósulása érdekében az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingyenesen a város tulajdonába adta át. Aztán egy tavaly decemberi kormányrendeletből kiderült, az állam az egész Urányit meg akarja szerezni, illetve az üdülő területét is visszakéri. Ezt Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere megerősítette a 24.hunak.

A lap forrása szerint az állam több értékbecslést sem fogadott el, inkább készített egy sajátot, amelyet később titkosítottak, és még a városnak sem árulták el, mi lett az eredménye. A polgármester szerint ez nem igaz, de az önkormányzat biztosan úgy szavazott a tulajdoni hányadok megosztásáról, hogy még nem készült el friss értékbecslés. A képviselő-testület ehelyett megszabott egy minimumárat, mégpedig egy korábbi, 2014-es értékbecslés összegét, vagyis 2,124 milliárd forintot. Ennél biztosan többet ér az ingatlankomplexum, hiszen azóta folytak építkezések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.