MSZP: Patyi András NVB-elnöksége összeférhetetlen más tisztségeivel

A szocialisták szerint a Fidesz áll Patyi András álláshalmozása mögött.

MTI
2018. 02. 20. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP összeférhetetlennek tartja Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének a tisztsége a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél betöltött rektori és az Államreform Bizottságnál meglévő elnöki tisztségével.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke kedden budapesti sajtótájékoztatóján az NVB-nek is otthont adó Alkotmány utcai épület előtt azt mondta, beadvánnyal fordul az NVB-hez, hogy a testület mondja ki az összeférhetetlenséget.

2016. február 23-a óta „kétség sem fér” hozzá, hogy Patyi András nem a törvényeknek van alárendelve, hanem a Fidesznek – fogalmazott.

Hozzátette: Patyi András a Nemzeti Közszolgálati egyetem (NKE) rektoraként függőségi viszonyban van az államhatalommal, „a Fidesz-kormánnyal”, ezért ők korábban már fordultak az NVB-hez beadvánnyal, de kifogásukat azonban a testület elutasította bizonyíték hiányában.

Azt is elmondta, Patyi András az Államreform Bizottság elnöki tisztségét is betölti, e munkájának a dokumentumait Lukács Zoltán országgyűlési képviselő „kiperelte” a kancelláriától, és ezekkel kiegészítve most újra beadják bizonyítékaikat az NVB felé – szintén amiatt, hogy állapítsa meg Patyi András tisztségeinek összeférhetetlenségét.

Mint mondta, az NVB-nek három napja van beadványa elbírálására; elutasítás esetén bírósághoz fordul.

Nyakó István kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az Államreform Bizottság a kormány munkáját segítő, támogató testület. A NKE felett több minisztériumnak is ellenőrzési joga van. Szavai szerint ezeknek önmagukban is elegendőnek kell lenniük ahhoz, hogy Patyi András ne vezethesse a választás tisztaságát felügyelő testületet, az NVB-t.

Válaszolt a Nemzeti Választási Bizottság az MSZP felvetésére

Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese az MTI-vel közölte: a testület megkapta a kifogást, amelyet a törvényi határidőn belül, legkésőbb pénteken napirendre tűz. Hozzátette: az elnök érintettsége miatt Patyi András részvétele nélkül tárgyalják majd meg a beadványt.

Felidézte: a bizottság 2016 szeptemberében már egy magánszemély beadványa nyomán vizsgálta az elnök összeférhetetlenségének kérdését, és elutasította a kifogást.

Emlékeztetett, az NVB az elutasító határozatát lényegében azzal indokolta, hogy Patyi András nincs központi államigazgatási vagy egyéb közigazgatási szervvel munkaviszonyban, mert sem az egyetem, sem az Államreform Bizottság, sem a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság – amelynek szintén az elnöke volt Patyi András – nem minősül annak. Kitértek arra is, hogy Patyi András rektorként és egyetemi tanárként közalkalmazott, amely jogviszony eleve kizárja az összeférhetetlenséget.

Bozsóki Éva hangsúlyozta: az NVB 2016. szeptemberi határozatát a Kúria is helybenhagyta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.