Németh Szilárd új ellenséget talált: az olcsó gázt

Az E.ON aláígért az állami, rezsicsökkentett gázárnak, amivel a rezsibiztos szerint beszállt a kampányba.

MN
2018. 02. 13. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke arra hívta fel kedden az E.ON energiaszolgáltatót, hogy ne avatkozzon be az áprilisi országgyűlési választásba. Az egykori rezsibiztos a Terrorelhárítási Központban (TEK) tett látogatást, az ezt követő sajtótájékoztatón pedig az MTI tudósítása szerint azt üzente az energiaszolgáltatónak: „kicsit fogja vissza az agarakat”, és ne avatkozzon be a választásokba.

A Világgazdaság hétfőn írt arról, hogy a világpiaci áresést kihasználva az E.ON öt százalékkal olcsóbb gázt kínál a lakossági fogyasztóknak, mint az úgynevezett egyetemes szolgáltatást végző, állami tulajdonú NKM Földgázszolgáltató Zrt., amivel évi 13 ezer forintos spórolást ígér a fogyasztóknak. Ezzel lényegében felülírja a kormány korábbi legfontosabb kampánytémáját, a rezsicsökkentést. 

Németh Szilárd szerint azonban az energiaszolgáltató ezzel az ajánlatával egyértelműen a politikai adok-kapokba száll be, mégpedig Brüsszel oldalán. Az Európai Unió ugyanis szerinte meg kívánja szüntetni minden tagállamban a védett piacot a teljes liberalizáció érdekében. A rezsibiztos arra figyelmeztetett, hogy az, aki elfogadja az E.ON ajánlatát, az „kimegy a szabadpiacra” két évre.

A Fidesz alelnökét természetesen kérdezték az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) Elios-üggyel kapcsolatos jelentéséről, vagyis az úgynevezett Elios-ügyről is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: az nem más, mint „brüsszeli kampányjelentés”, beavatkozás az áprilisi országgyűlési választásba. Megismételte azt az állítást, hogy a vizsgált időszakban Simicska Lajos volt az Elios tulajdonosa – ezzel arra utalt, hogy szerinte nem Tiborcz István, a miniszterelnök veje volt az.

Németh Szilárd „ócska hazugságnak” minősítette, hogy a Fidesz nem tartotta volna be a saját plakáttörvényét, és azt megszegve, a listaárnál olcsóban jutott plakáthelyekhez. Arra a felvetésre, hogy ellenzéki pártok nem tudnak plakáthelyekhez jutni, kifejtette: a magyar választási rendszer egyforma lehetőséget biztosít a legkisebb és legnagyobb pártnak is, egyforma a pénzügyi támogatásuk, és a hirdetési piachoz is egyformán férnek hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.