Nemzeti kisebbséggé válhat az orosz népcsoport Magyarországon

Hitelesítette az orosz nemzetiség honos népcsoporttá nyilvánítását célzó kezdeményezést az NVB.

MTI
2018. 02. 16. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hitelesítette az orosz nemzetiség Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény értelmében nemzetiség minden olyan – Magyarország területén legalább egy évszázada honos – népcsoport, amely az állam lakossága körében számszerű kisebbségben van, a lakosság többi részétől saját nyelve, kultúrája és hagyományai különböztetik meg, egyben olyan összetartozástudatról tesz bizonyságot, ami mindezek megőrzésére, történelmileg kialakult közösségeik érdekeinek kifejezésére és védelmére irányul.

Jelenleg 13, az állam által elismert nemzetiség van: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán. A törvény szerint ha további nemzetiség kíván bizonyságot tenni arról, hogy megfelel a feltételeknek, akkor legalább ezer, magát ehhez a nemzetiséghez tartozónak valló, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal bíró magyar választópolgár kezdeményezheti a nemzetiség Magyarországon honos népcsoporttá nyilvánítását. Ennek első lépéseként a kezdeményezők benyújtják a honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló választópolgári kezdeményezést az NVB-hez, amely formai szempontok alapján elbírálja.

Pénteki ülésén az NVB egyhangú döntéssel hitelesítette az orosz honos népcsoporttá nyilvánítására irányuló kezdeményezést. A vitában Patyi András, a bizottság elnöke hangsúlyozta: a testületnek nem feladata eldönteni, hogy a népcsoport teljesíti-e a törvényi feltételeknek; csupán arról kell állást foglalniuk, hogy a kérdés megfelel-e az egyértelműség követelményének, nem ütközik-e tiltott tárgykörbe, illetve hogy az Országgyűlés hatásköre-e. Ezek alapján a szempontok alapján a kérdés hitelesíthető.

Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához. A jogerőre emelkedés után a kezdeményezőnek 120 nap alatt kell ezer támogató aláírást összegyűjtenie; ezek hitelességét a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi.

Pénteken az NVB fölhatalmazta a testület elnökét, hogy a népcsoporttá nyilvánításról kikérje a Magyar Tudományos Akadémia véleményét. Ha a kezdeményező összegyűjtötte a szükséges számú aláírást, akkor a bizottság az akadémia véleményével és az összegyűlt aláírások számával fölterjeszti a kérelmet az Országgyűléshez, amely végül dönt a honos népcsoporttá nyilvánításról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.