Nyugatról érkezett migránst fogadtak be a bodrogkeresztúriak

Fülöp, az első fehér gólya, amely Spanyolországból érkezett hazánkba, idén tizenkettedik éve telel itt.

Sashegyi Zsófia
2018. 02. 22. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fülöp, az első ismert fehér gólya, amely Spanyolországból érkezett hazánkba, idén tizenkettedik éve telel Bodrogkeresztúron. Tiszteletére a helybeliek idén február 24-én is megrendezik immár hagyományossá váló futóversenyüket. A meseszép tokaj-hegyaljai települést népszerűsítő Fülöp, a különc nevű futóversenyre több mint négyszázan neveztek az ország számos pontjáról, Nyíregyházától Debrecenen és Budapesten át Pécsig.

A spanyol király nevét viselő, tizenöt éves Fülöp vándormadár létére igazán nagy patrióta. Annak ellenére, hogy nem itt született, hanem valahol az Ebro partján, és igazság szerint a Gibraltári-szoros fölött ingázva kellett volna leélnie az egész életét, a Tokaj-hegyaljai Bodrogkeresztúrhoz kötődik a legerősebben. Hároméves volt, amikor úgy döntött, elege van saját, nyugat-európai populációjából, és kelet felé vette az irányt. Meg sem állt a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet közvetlen közelében fekvő Bodrogkeresztúrig, ahol végre igazi otthonra lelt, és ahonnan már az afrikai hőség kedvéért sem kelt útra többé. Mióta itt telel, csak egyszer játszott el az elvándorlás gondolatával, de Kenderes fölött akkor is meggondolta magát, és inkább visszatért ide, a Bodrogzugba, amely egyébként nyáron az ország gólyák által legsűrűbben lakott területének számít.

Fülöpnek telente jó dolga van. Ilyenkor a falu összes gólyafészkét belakja, jókat reggelizik a közeli szemétlerakón, és a nagy hidegek idején a nyugdíjasotthon kéményén számára épített melegedőn múlatja az időt. Úgy tűnik, a nagy hideg nem ártott meg termékenységének sem. Nyaranta rendre elkapja a legszemrevalóbb gólyamenyecskéket, eddig összesen tizenkét alkalommal bútorozott velük össze, és a frigyekből az elmúlt tizenkét évben harmincnégy fióka kelt szárnyra. A világörökségi rész magterületén fekvő faluban mindenki tősgyökeres bodrogkeresztúriként tekint már a nyugati bevándorlóra, nem csoda, ha a téli holtidőben a legtöbben szívesen csatlakoznak a tiszteletére, mintegy szolidaritásból rendezett futóversenyhez.

A széles réteg számára teljesíthetőnek tűnő, 5,4 kilométeres távhoz Bogár János ultramaraton-futó is igyekszik kedvet teremteni indulásával. A bodrogkeresztúri faluháztól tíz órakor startoló versenyzőket a helyi kilátónál kitűzött célszalag átszakítása után tepertős kenyérrel, fánkkal várják a szervezők. Nemcsak azoknak érdemes megfontolni a nevezést, akik a táv teljesítését követően szeretnének jó társaságban gyönyörködni a Zempléni-hegység és a Bodrogköz – és természetesen Fülöp – látványában, hanem azoknak is, akik szívesen kóstolnának bele a jó tokaji borokba, hiszen ezen a napon a tél közepén egyedülálló módon a bodrogkeresztúri pincészetek is kinyitnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.