Optimistán várják a választásokat az ellenzéki szavazók

A Fidesz-szavazók csaknem tizede elégedetlen a kormány munkájával.

MN
2018. 02. 19. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a Fidesz szavazói, de a baloldali-liberális pártok és a Jobbik szimpatizánsai is optimisták a tavaszi választásokkal kapcsolatban – derült ki a Republikon felméréséből, amelyet a 24.hu megbízásából készített az intézet.

A portál azt írja, a felmérés szerint – bár az ellenzéki pártok közül egyik sem veszélyezteti a Fidesz vezető pozícióját a közvélemény-kutatásokban – az emberek ugyanakkora aránya gondolja azt, hogy a választásokat a Fidesz nyeri majd, mint azt, hogy akár a kormányváltás is elképzelhető. Pártszimpátia szerinti bontásban is az látszik, hogy mind a baloldali, liberális pártok, mind a Jobbik szavazóinak háromnegyede optimista: csak 16-16 százalékuk válaszolta azt, hogy a választásokat a mostani kormánypártok nyerik, és csak az a kérdés, hogy a Fidesz kétharmadot tud-e szerezni. A fideszes szavazók hasonlóan optimisták, 77 százalékuk szerint egyértelmű, hogy pártjuk nyer, és 19 százalékuk még várna az ünnepléssel.

A Republikon Intézet arra is kíváncsi volt, mennyire számít az ország jövője szempontjából, hogy a Fidesz kétharmadot szerez-e vagy sem. Az összes megkérdezett 26 százaléka fontosnak, a 20 százaléka pedig nagyon fontosnak tartja, és csak a 9 százaléka látja úgy, hogy egyáltalán nem fontos.

A kormánnyal szembeni elégedettséget is kutatták, és az derült ki, hogy az összes megkérdezett 29 százaléka elégedett Orbánék tevékenységével (ebből 7 százalék nagyon), viszont 34 százalékuk lát valamilyen problémát, ebből 15 százalék meglehetősen sokat. 29 százalékuk nem tudott egyértelműen állást foglalni. 

A fideszesek 63 százaléka szerint a kormány jól végzi a dolgát, bár 28 százalékuk nem elégedett teljes mértékben, 9 százalékuk pedig egyáltalán nem.

A baloldali, liberális és jobbikos szavazóknak egyaránt a 70-70 százaléka elégedetlen, viszont itt is találunk olyanokat (7 százalék, illetve 11 százalék), akik szerint nincs gond a kormánnyal. Ebből látszik, hogy a Jobbik szavazói a szakpolitikai egyezések ellenére is ugyanannyira elutasítják a jelenlegi kormányt, mint a baloldali, liberális választók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.