Orbán kontra Gyurcsány – akkor most kinek van titkos bankszámlája?

A DK elnöke szerint még a választás előtt terhelő bizonyítékai lesznek a miniszterelnökről.

MN
2018. 02. 01. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc szerint a korábban emlegetett külföldi bankszámlákon kívül is vannak az Orbán-kormányra vonatkozó terhelő bizonyítékok, felvételek, és még a választás előtt ki fognak szivárogni. A politikus ezt a Hír TV Egyenesen című műsorában jelentette ki. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta, a korrupt módon megszerzett vagyont vissza kell adni az embereknek, a korrupt politikusokat pedig börtönbe kell juttatni. „Ez egy hazug, mocskos, köztörvényes kormány” – tette hozzá a volt miniszterelnök.

„Akit nem tud megfogni az Orbán-kormány, mint én meg a DK, az természetes módon ilyen ügyekkel foglalkozik. Mert mi veszítenivalóm van nekem? Nem lehet nekem odaszólni, hogy »Feri, ha ezt nyilvánosságra hozod, akkor én meg nyilvánosságra hozom azt«. Nekünk ez a dolgunk, és nagyon nagy baj, hogy a magyar ügyészség és Polt Péter nem élvezi azt a közbizalmat, hogy oda vinnék ezeket a papírokat. Ez nagyon nagy baj” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Az egykori MSZP-s miniszterelnök ugyanakkor ma a saját háza táján is bankszámlabotrányba keveredett, mikor valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek. Az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amely egy nevén lévő osztrák bankszámlán van.

Gyurcsány néhány órája közzétett 2017-es vagyonnyilatkozatában bruttó 747 878 forintos képviselői tiszteletdíján felül csak a családi vállalkozásból származó, közel 223 millió forintos osztalékot tüntette fel rendszeres vagy eseti jövedelemként.

A Demokratikus Koalíció hivatalos közleményben reagált az ügyre. E szerint a párt elnökének 605,727 millió forintnyi értékpapír-befektetése van, amelyet vagyonnyilatkozatában pontosan fel is tüntetett. Ez értékpapírokat egy magyar és egy osztrák bank, illetve két magyar pénzügyi szolgáltató kezeli. Vagyis Gyurcsány Ferenc vagyoni helyzetét pontosan, hiánytalanul, a jogszabályi előírásoknak megfelelően tüntette fel a vagyonnyilatkozatában, hiszen a bécsi 150 millió forint a befektetések egy része – állítja a DK.

Az érintett ezt később megerősítette az M1 Híradójának adott nyilatkozatában is. Arra a kérdésre, hogy miért pont Ausztriában tartja a befektetését, úgy válaszolt, hogy ő európai állampolgár, így semmilyen jogszabály nem tiltja ezt meg neki. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, az ausztriai számlán csak részvények és kötvények vannak.

Szabics András Zsolt, a Bankmonitor.hu vezető elemzője az M1-nek ellenben úgy fogalmazott, az értékpapírszámla és a folyószámla nyitása lényegében megegyezik, vagyis az ügyfélnek mindkét esetben pénzt kell utalnia a banknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.