Országos hiány a rotavírus elleni oltásból

Sokan hiába fizethettek, nem lehet megrendelni a védettséghez szükséges vakcinát.

Kuslits Szonja
2018. 02. 13. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos hiány van a rotavírus elleni – RotaTeq nevű – védőoltásból, amit március végéig nem is lehet megrendelni – értesült a Magyar Nemzet. A vakcinahiány azok számára okozhat komoly problémát, akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot. Ugyanis ennek a harmadik elemét nem lehet beszerezni a gyógyszertárakban. Mindez azt is jelenti, hogy 30 ezer forintot fizethettek ki feleslegesen azok a családok, ahol a született gyermek a védettséghez szükséges három oltásból kettőt már megkapott. Az utolsó vakcina nélkül nem lesz védett a gyermek, és az oltást csak nyolc hónapos korig lehet beadatni.

A Magyar Nemzetnek egy felháborodott soproni édesanya mesélt arról, hogy 28 ezer forintot fizetett az első két oltásért, és bár végigtelefonálta a város tizenöt gyógyszertárát, sehol nem tartottak a hiányzó, utolsó vakcinából. Mint mondta, Budapesten is próbálkozott, de telefonon ott is csak arról tájékoztatták, hogy a várólistára tudják felvenni.

Az egyik legtöbb halálesettel végződő kisgyermekkori megbetegedést éppen a rotavírus okozza világszerte.

Magyarországon évente 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a köznyelvben csak „hányós-hasmenős” betegségként emlegetett kórokozó miatt, valamint akár harmincezer otthon kezelt gyermek is érintett lehet.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján elérhető, átmeneti termékhiányról tájékoztató táblázatból megtudtuk: a RotaTeqből már december 15. óta hiány van. Eddig valószínűleg azért nem jelentkezett a probléma, mert sok gyógyszertárban még volt készleten a vakcinából. Ennél nagyobb probléma, hogy a tájékoztatás alapján legalább március 27-ig nem lehet kapni az oltást átmeneti gyártói probléma miatt.

Kerestük a terméket előállító MSD gyógyszercéget, de hiába érdeklődtünk telefonon arról, mi az oka a hiánynak, és hogyan fordulhat elő ilyen, az ígéretek ellenére kérdéseinkre nem érkezett válasz. Hiába zúdulnak tehát az édesanyákra a reklámok, hogy védjék babáikat a rotavírustól, mert az súlyos kiszáradást is okozhat, és akár halálos is lehet, az oltáshoz képtelenség hozzáférni. Figyelemre méltó, hogy a hiányról nem tájékoztatták azokat, akik megvásárolták az oltássorozat első és második elemét darabonként körülbelül 15 ezer forintért. Kérdéses, hogy ilyen esetben a gyártó cég hajlandó-e megfizetni azok kárát, akik nem jutnak időben a vakcinához.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke lapunknak elmondta: a RotaTeq nem helyettesíthető, ami azt jelenti, hogy ha a gyermek nyolc hónapos koráig nem sikerül beadni a harmadik vakcinát, akkor nem lesz védett. A szakember hozzátette: igaz, hogy létezik egy másik vakcina is, a Rotarix – ami két oltásból áll –, de ha valaki már elkezdte beadatni a RotaTeqet, akkor már nem tud váltani.

Lapunk több budapesti gyógyszertárnál is érdeklődött, de sehol nem lehetett már kapni a RotaTeq vakcinát, tehát csak várólistára lehet jelentkezni. A patikák munkatársai elmondták: figyelembe veszik, hogy vásárlók gyermeke mennyi idős, illetve azt, hogy hány oltást kapott, s az kerül előrébb a listán, akinek sürgősebb megkapnia az oltást. Egyben azt javasolták, hogy a kisebb patikáknál próbálkozzanak a szülők, hátha ott akad még egy-egy vakcina.

Az oltóanyag hiánya miatt kialakult helyzetet nehezíti, hogy a rotavírus elleni vakcinát és a kötelező védőoltásokat nem lehet egyszerre beadni. Az oltások közt legalább két hétnek kell eltelnie. Tehát nem elég, ha valaki az utolsó pillanatban hozzájut a szükséges szerhez, mert ha éppen akkor esedékes a kötelező oltás, már nem adható be a megszerzett vakcina.

A lapunknak nyilatkozó édesanya elmondta, nem ez az első eset, hogy Ausztriába kell mennie, hogy meg tudjon vásárolni egy ajánlott oltást. Abban bízik, hogy ott kapható lesz a vakcina. Hozzátette, az agyhártyagyulladás elleni Meningococcus B oltást is ott vásárolta meg, ugyanis ötezer forinttal olcsóbb volt, mint Magyarországon.

Az oltás azért is fontos, mert nem minden kisgyermek szervezete tud megküzdeni a vírussal. Tavaly egy lakiteleki gyermek egy óvodai kirándulás után lett rosszul, s bár egy időre jobban lett, állapota ismét romlott, és édesanyja karjaiban halt meg.

Említésre méltó, hogy sokan vannak, akik az ajánlott oltásért hajlandóak kifizetni a 45 ezer forint körüli vételárat is, hogy védettséget szerezzenek gyermekük számára, azonban hiába a szülők igyekezete, ha közben az oltást képtelenség megvásárolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.