Patyi András nem érti, miért akarnak visszalépni az ellenzéki jelöltek

Az NVB elnöke védelmébe vette az iránymutatást a listák törléséről, ha 27-nél kevesebb jelöltje marad egy pártnak.

MN
2018. 02. 16. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási eljárási törvény egyértelmű szabálya, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) törölnie kell az országos listát, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma nem éri el a törvényben rögzített minimumot – mondta Patyi András, a testület elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Patyit az NVB január végén elfogadott iránymutatásáról kérdezték, amely szerint törölni kell a párt országos listáját, ha egy vagy több jelölt kiesése miatt a jelöltek száma a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt huszonhetet. Az NVB iránymutatását az ellenzéki pártok kritizálták arra hivatkozva, hogy korlátozza a koordinált visszalépéseket.

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke azt mondta: a korábbi választási eljárási törvény kifejezetten rögzítette, hogy az egyéni jelöltek visszalépése nem érinti a listaállítás jogát, de ez a szabály a mostani törvényben már nincs benne. Az önkormányzati képviselők választásáról szóló törvényben még szerepel a szabály, hogy a kompenzációs lista állításának jogát nem érinti, ha a jelöltek száma a minimum alá csökken.

Patyi szerint az iránymutatás nem kötelező érvényű, a testület tulajdonképpen előre nyilvánosságra hozta, miként fogja értelmezni ezt a szabályt. A listatörlésekről ugyanakkor egyedi döntést kell majd hoznia az NVB-nek, amelyekkel szemben bírósághoz lehet fordulni.

A testület elnöke furcsállnak nevezte, hogy még el sem kezdődött a jelöltállítás, de már az a kérdés, ki kinek a javára lép vissza. Azt kérdezte: 

Nem azért indul valaki a választáson, mert szeretne szavazatot, mandátumot szerezni, a töredékszavazatokat pedig az országos listáján hasznosítani?

Azzal kapcsolatban, hogy szombaton kezdődik az országgyűlési választás hivatalos kampánya, Patyi András azt mondta, a választáson indulni szándékozó pártoknak a Nemzeti Választási Biztosságnál kell nyilvántartásba vetetniük magukat, és eddig csaknem kilencven szervezetet vettek nyilvántartásba. Úgy véli, annak, hogy ilyen sok párt jelezte már a részvételét, egyik oka az lehet, nagyon magas a bizonytalanok aránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.