Pécs hatmilliárd forintot kap visszatérítendő támogatásként

A támogatást több feltételhez kötötték.

MN
2018. 02. 02. 21:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány több mint 24 milliárd forintot csoportosít át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból és 3 milliárd forintot a helyi önkormányzatok támogatásából egyebek mellett Pécs városának visszatérítendő támogatásra, valamint az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére és felvidéki gazdaságfejlesztésre. Az erre vonatkozó kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg pénteken.

A dokumentum szerint a kormány a helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásaiból hárommilliárd forintnyi visszatérítendő támogatást nyújt Pécs városának azonnali határidővel. Szintén hárommilliárdos visszatérítendő támogatásról döntöttek Pécs idei „finanszírozási helyzetének rendezése céljából” február 28-i határidővel. Az első hárommilliárd forint visszafizetési határideje 2018. december 15., a másik hárommilliárdé 2020. december 1.

A támogatás feltételekhez kötött. A város és a költségvetési szervei számláit csak a Magyar Államkincstárnál vezetheti, illetve a vagyonából a forgalomképes ingatlanokra jelzálogot jegyeztet be az állam 6 milliárd forint erejéig. Pécsnek hozzá kell járulnia ahhoz is, hogy a fizetési számláján kívül a helyiadó-alszámlájára is kiterjedjen a Magyar Államkincstár beszedési megbízása. Az önkormányzatnak pedig folytatnia kell a 2017-ben megkezdett megtakarítási, sajátbevétel-növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását a támogatások visszafizetéséig.

Mint írták, az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére 8 milliárd, a nemzeti infokommunikációs stratégia végrehajtásához kapcsolódó feladatokra 1,1 milliárd, a felvidéki gazdaságfejlesztési stratégia támogatására 4 milliárd, az Országos Mentőszolgálatnak beruházásokra 1,7 milliárd, az állami tulajdoni részesedések növekedését eredményező kiadásokra ugyancsak 1,7 milliárd forintot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból más, kisebb összegű átcsoportosítások mellett. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.