Politikai akciózásnak tartja a sajtóérdeklődést az Elios

Közleményt adott ki Orbán vejének volt cége. Szerintük minden rendben zajlott. Az OLAF szerint nem.

MN
2018. 02. 07. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben reagált az OLAF-jelentés sajtóvisszhangjára az Elios Innovatív Zrt. A vállalat szerint mindig szabályosan, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek mindenben eleget téve jártak el. Úgy vélik, az Elios iránti felfokozott érdeklődés politikai indíttatású.

Korábban megírtuk, hogy komoly szabálytalanságokat talált az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. Ebben az időszakban az Elios Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége, aki 2015 végén vált meg a vállalattól (melyben 2009-től volt tulajdonos).

Noha a kormány nem akarta nyilvánosságra hozni a mostani OLAF-jelentést, a 24.hu szerda reggel részleteket közölt a dokumentumból, amely állítólag a birtokába jutott, majd nem sokkal később az MSZP nyilvánosságra is hozta a vizsgálat egyik iratát, a szolnoki polgármesternek, a fideszes Szalay Ferencnek észrevételezésre megküldött megállapításokat. A 24.hu által idézett jelentés szerint a 35 vizsgált projekt mindegyikében felmerült a visszaélés gyanúja, de 17 pályázatnál egyenesen úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

Az Elios azonban egyszerűen azzal magyarázza a médiaérdeklődést, hogy kampány van. Azt írták: „a jelenlegi vezetés ismeretei szerint az Elios Innovatív Zrt. működését és tulajdonosi összetételét illető médiaérdeklődés a 2014-es országgyűlési választásokat megelőzően is hasonló szintet ért el, mint amit jelenleg tapasztalunk.” Hozzátették, hogy a megkeresésekre adott válaszokat (szakmai, műszaki és jogi szempontból is) figyelmen kívül hagyva jelentek meg cikkek, riportok a sajtóban, így nem tudnak elvonatkoztatni attól, hogy ez a „felfokozott érdeklődés politikai indíttatású, és bizonyos érdekkörök politikai ambícióit hivatottak elősegíteni”.

„Ebből kifolyólag, egészen eddig a pillanatig nem kívántunk reagálni semmilyen, a társaságunkhoz kapcsolódó médiamegjelenésre” – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy az Elios Innovatív Zrt. működése során, ideértve a közbeszerzéseket is, mindig szabályosan, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek mindenben eleget téve jártak el.

Mint írták, „a társaság által elvégzett közvilágítás-korszerűsítési projektek az elérhető legmagasabb szakmai színvonalon, a magyar és nemzetközi szabványelőírásoknak tökéletesen eleget téve valósultak meg.”

A közlemény teljes szövegét az ATV.hu oldalán olvashatják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.