Rezsiforradalmat hirdetett Gyurcsány Ferenc

A DK elnöke is beszállt a rezsiharcba és ingyengázt, -vizet, -tűzifát és -áramot ígér.

Vég Márton
2018. 02. 24. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az E.ON után a DK is beavatkozott a választásba, ugyanis Gyurcsány Ferenc pártelnök bejelentette: rezsiforradalomra készülnek, azaz kormányra kerülésük esetén minden háztartás számára ingyenessé tesznek havi 2 köbméter vizet, 15-20 köbméternyi gázt és 50 kilowattórányi áramot. Németh Szilárd Fidesz-alelnök és rezsicsökkentési szakpolitikus egyelőre nem reagált, de cikkünket azonnal frissítjük, amint kifejti véleményét a DK-s rezsiforradalomról és az ingyenrezsiről. Az ingyenes alapszolgáltatások ígérete amúgy szerepel az ellenzéki párt korábban már ismertetett programjában is. Lényege, hogy a minimális alapfogyasztáson felüli részre sávos közüzemi díjakat vezetnének be. „Az átlagosnak számító 15-20 köbméteres víz-, 80-100 köbméteres gáz- és 200 kilowattórás áramfogyasztásért a jelenlegi árat kellene fizetni, aki pedig az átlagosnál többet fogyaszt, az az átlag fölötti részért lényegesen magasabb díjat fizetne” – közölte Gyurcsány Ferenc. Ezt szerinte úgy is lehet kommunikálni, hogy fizessenek a gazdagok, ami még Botka László volt MSZP-s miniszterelnök-jelölt szlogenje volt.

Pénteki sajtótájékoztatóján a DK országos tűzifaprogramot is ígért is a rászorulók részére (3-4 köbméter lenne ingyenes), ennek forrásait, mintegy 10 milliárd forintot, a központi költségvetésből állnák. Emlékeztetett: a fagyhalálról utoljára 2014–2015-ben jelent meg hivatalos kormánystatisztika, a kabinet azóta nem publikál ilyen adatokat, de a Magyar Szociális Fórum szerint ezen a télen eddig 149 ember fagyott halálra. Gyurcsány szerint a választás után pár hónappal már be is tudnák vezetni az új rendszert, aminek elvi alapvetése: alapvető jognak tekintik, hogy mindenki hozzájusson annyi vízhez, villanyáramhoz és fűtéshez, amennyi a létfenntartásához elég. Hozzátette: az ingyenvíz, -gáz, -áram, akkor is járna mindenkinek, amikor a világpiaci árak emelkednének. 

Ezzel a DK alaposan feladta a leckét a Fidesznek. A kormánypárti Gyürk András európai parlamenti képviselő legutóbb szerdán beszélt arról Brüsszelben, hogy tovább kell harcolni a rezsicsökkentés védelmében. A Fidesz 2014-ben gyakorlatilag azzal nyerte meg a választást, hogy központilag csökkentette a közszolgáltatások, vagyis a gáz és az áram árát. A német hátterű E.ON azonban nemrég az államinál évente átlagosan 13 ezer forinttal olcsóbb gázszolgáltatást kínált. Az állam által megállapított hatósági ár ugyanis drágább a szabadpiaci árnál. Németh Szilárd rezsibizos erre reagált úgy, hogy szerinte ezzel az energiacég beavatkozott az áprilisi választásba.

Minden párt rájött már arra, hogy az „ingyen” szó mennyire kedves a választópolgárok fülének. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos szerint például 2018 végéig Magyarország minden településén kiépülhet az ingyenes wifi-szolgáltatás. Hasonló a Jobbik programjában is szerepel, de Vona Gábor pártja rászorultsági alapon egy alapszintű internetcsomagot is ingyenessé tenne. Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is ingyenes internetelérést biztosítana az egész országban, de ingyenessé tenné az első diploma megszerzését is. Az MSZP még 2010-ben ingyenes BKV-val kampányolt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ingyensörös választási ígérete azonban verhetetlennek tűnik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.