Röplapok miatt hívtak rendőröket a hódmezővásárhelyi idősotthon lakóira

Az időközi választáson független polgármesterjelöltként induló Márki-Zay Péternek panaszolták el az esetet.

MN
2018. 02. 15. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Postaládákba bedobott röplapok után nyomoztak a rendőrök néhány hete Hódmezővásárhelyen. Az üldözendő röplapokon a „miatyánkat” átszerkesztették „mianyánkra”. Az egyenruhások bekopogtattak abba az idősotthonba is, ahol Farkas Erika és lakótársa, Horváth László él, a történetet ők mesélték el a Hvg.hu-nak.

Először azt sem értették, mit keresnek az egyenruhások, mondták. Aztán kiderült, a röplapok miatt nyomoztak, jegyzőkönyvet is vettek fel. Majd kiderült, az önkormányzati intézmény igazgatónője hívhatta ki a rendőröket. Az abszurd történetet azon a találkozón mesélték el, amelyet az otthonban élő idős orvosprofesszor, Zoltán Örs Tamás szervezett, aki az utóbbi időben eljárt Márki-Zay Péter fórumaira, ott ismerkedett meg vele, és kérte, hogy menjen el az otthonba.

Márki-Zay Hódmezővásárhelyen az időközi polgármester-választáson indul függetlenként, az ellenzéki pártok támogatásával, ám a fideszes politikusok – élükön Lázár János kancelláriaminiszterrel –, a helyi plébános és újabban Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök is élesen támadják a konzervatív-keresztény, hétgyermekes családapát, aki fellép a kormánypárt káros politikája ellen. Legutóbb Bod Péter Ákos jobboldali közgazdász, Orbán Viktor volt tanácsadója, korábbi jegybankelnök állt ki Márki-Zay mellett.

A független jelölt a február 25-i választás kampányhajrájában a sok tervezett választási fórum közé szorította be a találkát – írja a portál. Itt nagyjából harminc idős jelent meg az otthon lakói közül, ahol egyébként a 107 lakásban kétszázan lakhatnak. A lakók maroknyi csapata sorolta az őket ért sérelmeket, amelyek között szerepelt a térítési díjak véletlenszerű emelése – 13 ezer forintról 20 ezerre –, emellett még lakbért (9-12 ezer), rezsit (25-35 ezer) is fizetnek, és az étkezésről is maguknak kell gondoskodniuk. Nem beszélve a gyógyszerek tízeres nagyságrendben fizetendő áráról.

Elmesélték: Hegedűs Zoltán hódmezővásárhelyi alpolgármester, egyben a választáson induló fideszes jelölt többször leült az otthon képviselőivel tárgyalni, de nem jutottak dűlőre. – Hegedűs alpolgármester biztosan rendes ember, de ő is csak azt teszi, amit mondanak neki, így végül azt mondta, hogy ki lehet költözni, szerződést lehet bontani, ha nem tetszik – idézi a portál az idős professzort, Zoltán Örs Tamást. A portál érdekességként megemlíti, a nyugdíjas lakóparkot vezető cég élén Kulik Jenő áll, annak a vadászkastélynak az egyik tulajdonosa, amelyet Lázár János földjei vesznek körül. 

A hangulat a díjemelések után egyre rosszabb lett az idősek otthonában. Azt is elpanaszolták Márki-Zaynak, hogy lekezelik, nem tekintik partnernek őket. A helyzet végül annyira elmérgesedett, mondták, hogy három hete, egy békés vasárnap délután még a rendőrök is kivonultak a nyugdíjasokhoz. A postaládákba bedobálva találtak ugyanis röplapokat, amelyen a „miatyánkat” valaki „mianyánkra” írta át. 

– Most aztán minden vasárnap félhetünk, hogy mikor zörgetnek a rendőrök? – tette fel a kérdést a portálnak nyilatkozva Farkas Erika.

A Hvg.hu kereste az intézmény igazgatónőjét, de csak a helyettesével beszélhettek, aki közölte: ő semmit nem tud a feljelentésről, az igazgató pedig szabadságon van, nincs információja arról, hogy mikor fog munkába állni.

A hatóságok látogatásáról kérdéseket küldtek a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak is, válasz még nem érkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.