Sántítva jött Oszterék perének egyik vádlottja, és már vallomást akar tenni

Három vádlott azzal védekezik, hogy a többiek zsarolták őket. Feltáró vallomásukért enyhe büntetést várnak.

Lándori Tamás
2018. 02. 20. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Védői perbeszédeknél tart a Budapest Környéki Törvényszéken az az elsőfokú büntetőper , amelyben befolyással üzérkedéssel vádolják többek mellett Oszter Sándor Kossuth-díjas színészt és Busch Béla ismert ügyvédet. 

A vád szerint említettek több tíz millió forintot húztak ki egy szorult helyzetben lévő, könnyen megvezethető vállalkozóból, aki akkor egy 50 milliós adócsalási ügy vádlottja volt. Vádlott-társukon, K. Sándor Izraelen keresztül annak ígéretével kérték a férfitól a súlyos összegeket, hogy kapcsolataik révén segítenek elkerülni az előzetes letartóztatást, illetve a letöltendő szabadságvesztést – derül ki a vádiratból. Miután a „befolyást vásárló” vállalkozó az adócsalási vádban szereplő kárösszeg majdnem másfélszeresét, körülbelül 70 millió forintot fizetett ki, de eredményt nem látott,

maga jelentette föl a hálózatot, és vált így maga is – elsőrendű – vádlottá.

Felesége, valamint bizalmas jóbarátja a másod- és harmadrendű terheltek lettek mint a pénzátadások közreműködői.

A keddi tárgyalási napon hármuk védelmében hangzott el ügyvédi perbeszéd. A jogászok nem győzték hangsúlyozni: nem arról van szó, hogy védenceik kedvező bírói döntést akartak vásárolni, hanem – más vádlottak zsarolásának hatására – azt próbálták a pénzzel elkerülni, hogy az elsőrendű vádlott ügyében eljáró bíró jogtalan ítéletet hozzon. 

Egyik védő szerint a megzsarolt helyzetre utal az is, hogy a milliókat az után is fizette a vállalkozó, hogy világossá vált, a korábbi összegek sem hoztak semmi eredményt. Kiemelték, mindhárom vádlott feltáró vallomást tett, annak dacára is, hogy tudták: őket is meg fogják vádolni. És miután ez bekövetkezett, továbbra is együttműködtek.

Minderre tekintettel védőik a büntetés mellőzését vagy jelentős csökkentését – legföljebb pénzbüntetés kiszabását – kérték. A másod- és harmadrendű vádlottak jogi képviselője kijelentette: a magyar társadalomban él az a vélekedés, hogy mindent meg lehet vásárolni, egy ítéletet is, de jelen ügyben ezért pont nem az átvert vállalkozót és hozzátartozóit kellene felelőssé tenni.

A tárgyalás elején egyébként a negyedrendű vádlott, K. Sándor Izrael jelezte, hogy a kora reggeli órákban új ügyvédet bízott meg – Kende Pétert –, aki nem jött el, de jelenlétében majd felhagy a hallgatással, vallomást szeretne tenni. Az előzőleg többször büntetett K. Sándor Izrael kedden

sántítva érkezett, de a bíró kérdésére nem árulta el, mi történt vele. 

Később a bíró Busch Bélához fordult, mondván „köztudomású, hogy a személyi körülményeiben változás következett be”. Nyilván arra a büntetőeljárásra célzott, ami több mint félmilliárd forint értékben elkövetett csalás miatt indult a felfüggesztett ügyvéd ellen, és ami miatt házi őrizetbe helyezték. A hatodrendű vádlott bejelentette, hogy a napokban nyugdíjba vonult. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.