Stop, Szűcs!, avagy hogyan állította meg Tarlós a margitszigeti gigaépítkezést

A főpolgármester szerint a fideszes parlamenti képviselő a párt vezetőinek is hazudhatott a teniszcsarnokról.

2018. 02. 23. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselő alapvetően csak egy teniszstadiont akart a Margitszigetre, de egy kicsit elszabadult a fantáziája – világította meg Tarlós István kormánypárti főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján az elmúlt napok egyik botrányának a hátterét fővárosi szemszögből. Elmondta: abban, hogy a parlamentben kedden nagy többséggel elfogadtatott törvényből nem lesz semmi, és a Palatinus strand mellett nem épül meg a jogszabályban szereplő 9 emeletes, 26 méter magas monstrum, Orbán Viktornak nagy szerepe van.

– A kormányfő éppen Bulgáriában volt, amikor meghallotta a hírt, és fogta a fejét, majd megerősítette, hogy egyetért a városvezetéssel – idézte fel a történteket a főpolgármester, hozzáfűzve: a kormányban és a fideszes politikusok között „az igazi mértékadók” sem támogatják ezt az elképzelést. A főpolgármester elmondása szerint Szűcs Lajos valóban mindenkit megtévesztett, mert Rogán Antal miniszternek azt mondta, hogy nemcsak a várossal, hanem Gulyás Gergellyel is egyeztetett. Viszont a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének fordítva mondta: Rogán mindent tud. Ehhez képest egyik sem tudott semmiről, sőt Szűcs Lajost – aki lapunknak fel sem vette a telefont – korábban a városházán többször is felvilágosította az illetékes főpolgármester-helyettes.

– Szeneczey Balázs tételesen elmagyarázta neki, hogy a Margitszigetre a hatályos előírások alapján mit lehet és mit nem építeni. Ezek után „különösen szerencsétlen körülmények között” született meg a törvény, amiből a jövőben csak annyi marad: „kell egy teniszstadion” – hangsúlyozta Tarlós István, aki szerint az a lényeg, hogy a pusztuló pályák helyén egy úgynevezett ATP versenyek rendezésére alkalmas létesítmény legyen. Megerősítette: az állami területre új, részletes elképzelés készül, amely csak akkor valósulhat meg, ha arra a Fővárosi Közgyűlés is rábólint. Annak a feltétele pedig a Margitsziget jelenlegi funkcióinak, a természet- és árvízvédelmi szempontoknak való megfelelés.

A főpolgármester a 3-as metró akadálymentesítéséért az MSZP által kezdeményezett, mára leállított aláírásgyűjtésével kapcsolatban megjegyezte: az ellenzék valójában azért adhatta fel az akciót, mert – várakozásaikkal szemben – nem gyűltek a támogatók. Ezt ugyan Horváth Csaba fővárosi szocialista fővárosi képviselő cáfolta, mondván, több mint 93 ezer aláírás összejött, de végül is, húsz metróállomásból húsz akadálymentes lesz, és ez a lényeg. Erről Tarlós István további részleteket is mondott: tizenkét állomáson lesz tehát hagyományos lift, hat megállóban úgynevezett kabinos liftet terveznek, és legújabb elképzelés, hogy két helyen, az Ecseri úton és a Pöttyös utcánál úgynevezett Omega lépcsőlifteket szerelnének be. Ezek a szerkezetek sima lépcsőnél is alkalmazhatók, már sok cég érdeklődött is a gyártás iránt. Mindezekről azonban sem döntés, sem megállapodás nincs, a mozgáskorlátozottak képviselőivel zajló egyeztetések április vége előtt le sem zárulnak.

Budapest vezetője büszkén említette, hogy a város idei 376,8 milliárdos költségvetését Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere is megszavazta. Bár 70 milliárd forint fejlesztési hitelre van szükségük, ebből finanszírozni tudják a már megindított beruházásokat, a zajló metrófelújítást és a Lánchíd tervezett rekonstrukcióját is. Utóbbi két ütemben készülhet el, 3-3,5 év alatt. Elsőként a hidat és a a pesti hídfőnél a 2-es villamos alagútját, később a budai Clark Ádám teret és a Váralagutat újítják fel. A munkálatok még az idén megkezdődhetnek a tervek szerint. 

– A Rác fürdő és a mellé épült hotelt hamarabb megszerezhetjük, mint gondoltuk – mondta még Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés egyelőre elvi döntésére utalva. Szerinte a finanszírozás miatt sem kell aggódni, ugyanis a korábban megvásárolt sokmilliárdos követelésállományból – a csődbe vitt projekt – felszámolása során ki tudják majd fizetni a létesítményeket, amelyekre becslések szerint még 3-4 milliárd forintot rá kellene költeni. A fürdő üzemeltetését a főváros gyógyfürdős cége végezné, míg a hotelét megpályáztatnák, piaci szereplőre bíznák. 

Közterületi botrányok, választási gyűlések

Külön főosztályt kell létrehoznunk a városházán amiatt, hogy a Kúria (a törvényi felhatalmazással szemben – a szerk.) nemrég jogegységi határozatot hozott arról, hogy az önkormányzatoknak nem tulajdonosként, hanem hatóságként kell kezelniük a közterület-használatot – dohogott Tarlós István. A főváros ugyan alkotmányjogi panasszal élt az Alkotmánybíróságnál, addig is a Fővárosi Közgyűlés átmeneti rendelete alapján kell eljárniuk. Botrányos lehet ugyanis, hogy minden egyes fellebbezést ebben az esetben a képviselőknek kellene elbírálniuk. A főpolgármester amiatt is háborgott, hogy a Momentum – saját építményében – a választási kampány idején fórumokat tart a Városháza parkban, amely egyik helyszíne lenne a Fővárosi Tavaszi Fesztiválnak. Tarlós István minderről leszögezte: „Vissza fogjuk venni!” Ugyanakkor Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője reményét fejezte ki, hogy nem lesz atrocitás. – Törvényesen tartunk fórumokat, választási gyűléseket, amelyeket jogszerűen be is jelentettünk a rendőrségen, ahol január elején ezt tudomásul vették. A főpolgármester későn ébredt, mi április 8-ig itt vagyunk – mondta Hajnal Miklós. (Sz. Zs.)

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.