Sztrájk kezdődhet az egészségügyben

Március 24-ére tüntetést is szerveznek.

MN
2018. 02. 22. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztrájkbizottságot alakított a Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, illetve megkezdték egy egészségügyi sztrájk előkészítését – tudta meg az RTL Híradó.

Március 24-ére tüntetést is szerveznek. Amennyiben a szakszervezetek nem tudnak megállapodni a követeléseikről a kormánnyal, leghamarabb a választások előtt néhány nappal lehet sztrájk az egészségügyben.

Mint ismeretes, a kormány előre hozta az egészségügyi szakdolgozók eredetileg novemberre tervezett 8 százalékos béremelését. Február elején a múlt év novemberében megemelt fizetést kapták meg, február 20-án pedig a bérkülönbözetet egy külön utalással. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere januárban elmondta: márciustól a következő béremelésig folyamatosan kapják az emelt bérüket.

A Hír TV-nek azonban nemrég egy csalódott, az Uzsoki Utcai Kórházban dolgozó eljuttatta az átutalást igazoló fotót, mely szerint a miniszter ígéretének megfelelően kedden megkapta a bérkülönbözetet – nettó 2 forintot. Az RTL Híradó beszámolója szerint pedig sokan arra panaszkodnak, hogy csak 1 forintot kaptak béremelésként.

A szakdolgozók egyébként átlagosan nettó 8 ezer forintot kaptak. Az RTL Híradó megkeresésére az Emmi azt írta: a mostani béremelés 70 ezer dolgozót érint, és szerintük nincs olyan egészségügyi szakdolgozó, akinek januárban a minimálbér vagy garantált bérminimum emelkedésével, vagy a mostani emeléssel ne nőtt volna a bére.

A Független Egészségügyi Szakszervezet számítása szerint viszont nagyjából minden tizedik szakdolgozó semmit vagy csak pár száz forintos emelést kapott az előrehozott béremeléssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.