Tiborcz-botrány: az OLAF megnevezett néhány céget és magánszemélyt

Az Eliost irányított tenderfeltételekkel, bizalmas információkkal mindannyiszor sikerült előnyös helyzetbe hozni.

MN
2018. 02. 12. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) hét céget és több magánszemélyt is érintettként nevezett meg az Elios-ügyben – írja a 24.hu. Ez a szám már bűnszövetséget vagy bűnszervezetet feltételezhet a lap szerint, amennyiben Polt Péter ügyészsége erre bizonyítékot talál. Az OLAF ugyanis vizsgálatot javasolva, költségvetési csalás gyanújával adta át a dokumentumokat a magyar hatóságoknak.

A vizsgált 35 beruházásnál azonos forgatókönyvet tártak fel, hiszen az Eliost irányított tenderfeltételekkel és bizalmas információkkal mindannyiszor előnyös helyzetbe hozták, illetve ugyanazok a tanácsadók jelentek meg. Ehhez járul, hogy az OLAF összeférhetetlenségről is szól a tanácsadók és az Elios között.

A Sistrade Kft. például 22 projektben működött közre, amely cégnek Tiborcz István jó barátja, Hamar Endre a vezetője és tulajdonosa, csakúgy mint a Sistrade-ben és az Eliosban 2013 januárja és 2014 áprilisa között. Ez normális esetben teljes támogatásmegvonást vonna maga után az uniós szabályok szerint, vagyis vissza kellene fizetni a kapott 13,1 milliárd forintnyi összeget. Az OLAF szerint irányított tenderfeltételekkel és bizalmas információkhoz hozzáféréssel az Eliost előnyös helyzetbe hozták más pályázókkal szemben.

Ráadásul Hamar Endre egyszerre volt tulajdonos az Eliosban és az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben is, mely utóbbiban Kárpáti Péter György volt az üzlettársa, aki Lázár János holdudvarához sorolt üzletember – jegyzi meg a lap.

Az OLAF jelentése az érintett cégek tényleges tulajdonosainak és a cégjegyzésre jogosult, a tényleges befolyással rendelkező magánszemélyek hálóját vázolta fel, ugyanakkor Hamar Endre és Tiborcz István esetében egyéb üzleti kapcsolatot is említ, a Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltat Kft.-t, melyet később IBC-Projectnek neveztek. Vagyis már az Elios-ügy előtt is üzlettársak voltak, és jelenleg is tart üzleti kapcsolatuk, hiszen mindketten részvényesek a luxusingatlanok kereskedésével foglalkozó BDPST Zrt.-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.