Uniós biztos: Több tagállamban is próbálják elhallgattatni a civileket

Ahol csak szavazni hívják az embereket, az áldemokrácia – mondta Strasbourgban Vera Jourová uniós biztos. A Fidesz szerint ez álprobléma.

MN
2018. 02. 08. 6:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy országról nem lehet elmondani, hogy demokratikus pusztán azért, mert választásokat tartanak, a demokráciához a civil társadalom aktív és hatékony működése is szükséges – jelentette ki szerdán Vera Jourová jogérvényesülésért és fogyasztópolitikáért felelős uniós biztos Strasbourgban.

Jourová az Európai Parlament plenáris ülésének a civil társadalom csökkenő tere címmel tartott vitája során elmondta, a civil szervezetek támogatása több uniós tagállamban csökken a munkájukat ellehetetlenítő törvények miatt, és kampányokkal hallgattatják el őket.

– Az áldemokráciákban az embereket időnként csupán szavazni hívják, ez az igazi veszély a demokráciára nézve – idézi szavait az MTI.

Aláhúzta, a feladat az ez ellen való küzdelem, ugyanis a civil társadalom elhallgattatása a populizmus egyik eleme, amelynek erősödése a kritikus gondolkodás, a társadalom politikában való tudatos részvételének a visszaszorulásához vezet.

Amennyiben a nemzeti hatóságok szándékosan próbálják meg elhallgattatni a civil társadalmat, ha ellenőrizni vagy megbélyegezni akarják őket, az uniós bizottság fellép az adott tagország ellen, ahogyan erre már példa is akadt Magyarország esetében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a civil társadalmat illetően nemcsak az unió keleti felében tapasztalhatók aggasztó fejlemények, hanem Nyugaton is.

Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője az ügy kapcsán kiadott közleményében azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon több mint 60 ezer civil szervezet működik problémamentesen, és a szervezeteknek csupán kevesebb mint egy százaléka törekszik politikai befolyásra. Teszik mindezt anélkül, hogy bármilyen demokratikus elszámoltathatósággal rendelkeznének, így csakis álproblémaként értelmezhető e szervezetek Európát telekiabáló felháborodása – vélte Gál.

A fideszes képviselő szerint Magyarországon nagy tiszteletnek örvendenek a civil szervezetek, fontos szerephez jutnak a közvélemény formálásában, ezért alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy a társadalom egésze számára egyértelmű legyen, milyen érdekeket képviselnek. 

Szavait azonban kétségbe vonja, hogy a kormány még februárban keresztül verné a parlamenten a Stop, Soros!- törvénycsomagot, ami minden eddiginél brutálisabban korlátozná a civilek és menekültek jogi képviseletét ellátó szervezeteket.

Az ilyen társaságok tagjait kitiltanák az ország területéről, ahogy az egyébként magyar állampolgár Soros Györgyöt is –teljesen alkotmányba ütközően – 25 százalékos adót vetnének ki külföldről származó bevételükre, egyes lakossági javaslatok pedig arról szólnak, hogy az érintett civil szervezeteket idegen ügynökségnek kellene nevezni.

Éppen ez a folyamat zajlott le több lépésben az autokrata vezetésű Oroszországban is, ahol  2012-től a külföldi finanszírozású civil szervezeteket ügynökökként kezelik, 2015-től pedig ki is tilthatják őket az országból.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy az illiberális demokráciákban – mindenekelőtt Magyarországon és Lengyelországban – a kormányok brutális módon próbálják ellehetetleníteni a civil társadalom működését. Az Európai Parlamentnek alapvető politikai és morális felelőssége, hogy határozottan felemelje a szavát ez ellen az elfogadhatatlan és diktatórikus politikai gyakorlat ellen – jelentette ki.

A politikus véleménye szerint az Európai Uniónak haladéktalanul létre kell hoznia egy úgynevezett demokráciaalapot, amelyhez az Európai Unió tagállamaiban működő civil szervezetek közvetlenül fordulhatnának anyagi támogatásért, nemcsak egyes projektek, hanem a hosszú távú tervezés, a fenntartható működés érdekében is.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője felszólalásában elmondta, a civil társadalom megfélemlítése nem csak magyar ügy, Európát bomlasztja szét, ha nem sikerül gátat szabni a civil szervezeteket elnyomó autokratikus törekvéseknek és szisztematikus fenyegetéseknek az Európai Unió határain belül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.