Ütést kapott a Fidesz, jön fel az ellenzék

Az Elios-ügy árthatott a kormánypártnak. Az ellenzéknek használt, hogy az együttműködés körüli viták helyét a kampány vette át.

MN
2018. 02. 28. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2017 nyara óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, miközben az MSZP és a Jobbik az elmúlt tíz hónap legjobb eredményét hozta a biztos szavazók körében – ez derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet a 24.hu ismertetett.

A Fidesz–KDNP támogatása decemberről januárra 4, februárban újabb 5 százalékpontot esett. A Republikon mérései szerint Orbán Viktor pártja 48 százalékon áll a biztos szavazók körében, 2017 nyara óta nem mérték ilyen alacsonyan a kormánypártot, bár meg kell jegyezni, hogy a szám továbbra is masszív támogatottságot jelez.

Ezzel párhuzamosan az ellenzéki pártok – a Momentum és az Együtt kivételével – erősödtek. A leglátványosabban az MSZP–Párbeszéd–Liberálisok (a januári mérésben a Magyar Liberális Párt még önállóan szerepel) pártszövetség, amelynek tábora januárhoz képest újabb 3 százalékponttal gyarapodott, és most 17 százalékon áll, míg a Jobbik egy százalékpontos növekedéssel 19 százalékon.

Az LMP és a Demokratikus Koalíció továbbra is fej fej mellett egyensúlyozik a parlamenti küszöb környékén, de mindkét párt javított 1-1 százalékpontot januárhoz képest.

A teljes népesség körében a Fidesz 3 százalékpontos csökkenéssel 29 százalékra csúszott vissza, a Jobbik most 12, az MSZP–Párbeszéd–MLP 11 százalékon áll, az LMP és a DK 3-3 százalékon, míg a bizonytalanok aránya továbbra is 39 százalék.

A közvélemény-kutatás adatfelvétele február 9. és 22. között volt. A Republikon Intézet elemzése megjegyzi: az adatokból úgy tűnik, hogy egyrészt az Elios-ügy árthatott a Fidesznek, másrészt az ellenzéki pártoknak használt az, hogy az együttműködés körüli viták helyét a kampány vette át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.