Üzletelne Köves Slomó rabbi Mészáros Lőrinccel is

Az üzlet nem a személyekről szól, hanem az üzletről, mondta a vallási vezető.

MN
2018. 02. 15. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köves Slomó akár Mészáros Lőrinccel is üzletelne – derül ki a HVG cikkéből, amelyben az ortodox rabbi által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség (EMIH) vagyongyarapodásáról számolnak be a Magyar Narancs e heti összesítése alapján.

Beszámolnak róla, hogy a Munkáspárt egykori Baross utcai székháza ingyen került a közösséghez, amelyben a hitközség nyomozó és személyvédelmi (!) cége, a Shomer Kft., a kóser élelmiszerboltot működtető Kóser Piac Kft., a Zsigmond Király Egyetem üzemeltetőjét megvásárló Maimonidész Kft. vagy épp a mádi zsinagógát felújító Rabbiház Kft. is működik a cégtáblák szerint. Azt is megemlítik, hogy az EMIH cégbirodalmának székhelyére egy ciprusi offshore cég közel 800 milliós jelzálogát is bejegyezték.

A HVG felidézi, hogy Köves Slomót mindezekről Veiszer Alinda is megkérdezte a Hír TV-n pénteken este adásba kerülő műsorában.  A rabbi a műsorban elmondta, hogy örül a vagyongyarapodásnak és büszke rá, mert ez is egy rabbi feladata.

Arról, hogy a Fidesz-kormány a Mazsihisz ellenében az EMIH-t emeli fel, Köves azt mondta, sokkal több pénzt kap a Mazsihisz az államtól, azt pedig természetesnek tartja, hogy egy zsidó közösség keresse a szövetségeseit, hogy kivel tud együttműködni. „De itt sokkal többről van szó, mint egy kormányváltásról.”

A Jobbikról Köves Slomó azt mondta, egy vezetőnek meg kell védenie közösségét ettől a párttól, ugyanis a szélsőséges formáció gyűlöletben és antiszemitizmusban született. Kijelentette: „Ez a párt konkrét veszélyt jelent a zsidóságukat nyíltan megélők számára.” Hozzátette azonban, a Fidesz–KDNP-nek is vannak antiszemita tagjai. Arról, hogy Köves Hollik István fideszes képviselőjelölt szórólapján szerepelt, a rabbi azt mondta, nem tudna más pártot mondani, amellyel együtt tudna működni, „márpedig valaki kell”.

Kifejtette, hogy a Soros-kampány zavarja, mert gyűlöletkampány, ugyanakkor leszögezte, hogy mindez még nem antiszemitizmus. 

Arra a kérdésre, hogy üzletelne-e Mészáros Lőrinccel, ha hasznos lenne közössége számára, Köves Slomó kis gondolkodás után kijelentette: „Én zsidó forrásokból és filozófiai–etikai tanulmányaimból levezetve azt gondolom, igen, mert egy tranzakció a tranzakcióról szól, nem a személyekről.”

A teljes adást pénteken 23:05-kor nézhetik meg a HírTV-n.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.