Vöröskód-riasztás: extrém hideg és nyitott kapuk hétvégén a rászorulóknak

Az államtitkár arra kéri a lakosságot, hogy a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az idősekre.

MTI
2018. 02. 23. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czibere Károly pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a vörös kód eljárásrendje szerint a hajléktalanokat segítő szervezetek mellett szükség esetén a bentlakásos intézményeknek is meg kell nyitniuk kapuikat a rászorulók előtt.

Az államtitkár hozzátette: a potenciális befogadóintézmények, a diszpécserközpontok és az utcai szociális munkások is fölkészültek a riasztással járó feladatokra.

Czibere Károly arra kéri a lakosságot, hogy a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt; szükség esetén hívjanak nekik segítséget. A diszpécserszolgálat telefonszámai megtalálhatók a DiszpécserPortál.hu oldalon – tette hozzá.

A riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben. Czibere Károly kitért rá: az extrém hideg miatt a kormány a krízisidőszak 360 millió forintos kerettámogatását további 50 millió forinttal emelte, ezt ezekben a napokban fogják fölhasználni, jórészt takarók, hálózsákok és egyéb többletkiadások fedezésére.

Megerősítették a krízisidőszakban a hajléktalanokat ellátó szolgáltatási rendszert, az átlagosan meglévő 9600 férőhely mellé további 1500 férőhely megnyitásáról döntöttek, és biztosították a férőhelyek finanszírozását is.

A hajléktalanokat ellátó intézmények országos kihasználtsága januárban 78 százalék volt, februárban 84 százalék, tehát van még üres hely a szállókon, senkinek nem kell az éjszakát az utcán töltenie – közölte az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.