A Jobbik és az MSZP is esélyes lehet Szabó Tünde ellen

Ez derült ki a Közös Ország Mozgalom felméréséből. Miskolcon Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki.

MN
2018. 03. 08. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbikos Lengyel Máté és az MSZP-s Csabai Lászlóné is megverheti Szabó Tünde államtitkárt a Szabolcsi-Szatmár-Bereg megyei 1. választókerületben – írja a Hír TV a Közös Ország Mozgalom felmérésének eredményei alapján. A Gulyás Márton vezette csoport tizennyolc választókerületben méri meg, hogy melyik ellenzéki jelölt a legesélyesebb a kormánypárt legyőzésére.

A felmérésből az derült ki, hogy szinte fej fej mellett áll a két ellenzéki jelölt a körzetben, ugyanis Csabai Lászlóné 45, Lengyel Máté 43 százaléknyi szavazatot szerezne, ha egymaga állna ki a fideszes államtitkárral, Szabó Tündével szemben. Egymagában az LMP-s Szoboszlay György 31 százalékot kapna, az Együtt színeiben induló Lövei Csaba 30-at, a momentumos Babosi György pedig 22 százaléknyi voksot gyűjtene be.

A Közös Ország Mozgalom honlapján közzétett elemzés szerint viszont abban az esetben, ha a jelenleg bizonytalan választópolgárok is a már meglévő politikai vélemények alapján statisztikailag várható véleményt alakítanák ki a jelöltekről, akkor az MSZP-s Csabainé egymagában is 53, a jobbikos Lengyel szerint pedig 51 százalékos eredménnyel győzne egy a Fidesz-jelölttel vívott pártharcban.

Csabai Lászlóné 36 százalékot kapna, ha csak Lengyel lépne vissza a javára, fordított esetben a jobbikos jelölt a szavazatok 31 százalékát gyűjtené be. Ha minden jelölt elindulna, akkor Csabai Lászlóné 25, Lengyel Máté 23, Szoboszlay György 6 százalékot kapna, Lövei Csaba a voksok 3 százalékát gyűjtené be, Babosi György pedig 2 százalékot érne el. Ebben az esetben a sportállamtitkár 42 százalékkal nyerné a körzetet.

A Közös Ország Mozgalom felméréséből az is kiderült, hogy Jakab Péter népszerűsége közelít a legjobban Csöbör Katalinéhoz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1. választókerületben.

A Hír TV által megszerzett kutatás szerint Jakab Péter egymaga 48 százalékot szerezne a fideszes jelölt ellen, és még akkor is lőtávolban lenne, ha csak a DK-s Debreczeni József, illetve az LMP-s Csoma László lépne vissza a javára. Ha a Közös Ország Mozgalom oldalán közölt indirekt becslésnek megfelelően a jelenleg még bizonytalanok is dönteni tudnának, akkor Jakab már 49 százalékot érne el a Fidesz jelöltjével vívott párharcban. A Jobbik politikusa emellett akkor sem lenne reménytelen helyzetben, ha az Együtt jelöltje, Juhász Jánosné vagy a momentumos Szopkó Tibor szállna ki a versenyből. Kiderült, Jakab Péter csupán akkor nem lenne a legesélyesebb ellenzéki jelölt, ha ő maga lépne vissza. Második helyen Debreczeni József futna be, aki egy az egy ellen 44 százalékkal maradna alul Csöbör Katalin ellen. Csoma László egyedül 40 százalékot kapna, míg Juhász Jánosné és Szopkó Tibor 33 százaléknyi szavazatot zsebelne be.

A közvélemény-kutatás szerint ha csak Jakab lépne vissza Debreczeni javára, akkor a DK-s politikus 26 százalékot szerezne, Csöbör pedig 48-cal húzná be a körzetet. Fordított helyzetben Jakab 34:42 arányban maradna alul a fideszes jelölttel szemben. Ha minden jelölt indulna, akkor Jakab Péter 29 százalékot kapna, Debreczeni József 18, Csoma László 9 százaléknyi voksot gyűjtene, Szopkó Tibor 3, Juhász Jánosné pedig 2 százalékkal végezne.

A részletes elemzéseket itt és itt találja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.