A temetkezési cég dolgozói kampányolnak a Fidesznek Esztergomban

Állítólag az önkormányzati társaság alkalmazottai gyűjtenek aláírást Völner Pálnak. A helyi ellenzék nem tud róla.

Sasvári Péter
2018. 03. 02. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már legalább két alkalommal előfordult a választási kampányban, hogy önkormányzati vagy állami társaság dolgozóit, esetleg közmunkásokat utasítanak arra, gyűjtsenek aláírást helyben a fideszes jelöltnek. Ismert: nemrég Szentendrén a kormánypárti többségű önkormányzat egyik szakreferense körlevélben kérte a helyhatóság több vezetőjét is, gyűjtsék össze a Fidesz aktivistáinak névsorát. Emiatt a helyi választási bizottság elmarasztalta az illetőt. A Heves megyei Heréden a polgármester rokona a postán akart támogató aláírásokat szerezni a fideszes Szabó Zsoltnak – a Jobbik ezért beadvánnyal fordult a hatvani főjegyzőhöz.

Most Esztergomban merült fel a gyanúja annak, hogy egy önkormányzati tulajdonú cég dolgozói vesznek részt a helyi fideszes jelölt kampányában. A Civilhetes portál ugyanis arról írt, az Esztergomi Kegyeleti Kft. munkatársai Völner Pál igazságügyi államtitkárnak gyűjtenek aláírásokat a városban. A cikk szerint az esztergomi kórház előtt és a buszpályaudvaron szólították meg az embereket a cég dolgozói munkaidőben, támogatói aláírást kérve a Fidesznek.

Egy korábban az Esztergomi Kegyeleti Kft. alkalmazásában álló személy – akit telefonon értünk el – megerősítette lapunknak a portál értesüléseit: a férfi elmondta, hogy a cég vezetése már Meggyes Tamás polgármestersége idején is előszeretettel utasította a kft. alkalmazásában álló dolgozókat arra, hogy a Fidesznek gyűjtsenek kopogtatócédulákat. A volt alkalmazott arról is beszélt, hogy a gyakorlat ma is általános. „Hóban, fagyban, mindig kampányolnak Völner Pálnak” – fogalmazott forrásunk. Emellett házról házra járva is kérik a választók támogatását. „Sokan mondják, mindenki tudja” – utalt a visszaélés köztudott voltára a férfi. Az „akció” irányítóját is megnevezte a kft. ügyvezetője, Hégli Krisztián személyében. Hégli neve a Civilhetes cikkében is feltűnik: mint írják, buzgalmával akarja biztosítani pozícióját a cégnél.

Igyekeztünk megkeresni az ügy valamennyi érintettjét, de sem Völner Pált, sem Hégli Krisztiánt nem sikerült elérni. A kft.-t tulajdonló önkormányzati Strigonium Zrt. vezérigazgatója betegség miatt nem tartózkodott a munkahelyén. Nyilatkozott viszont Esztergom jegyzője, Endre Szabolcs, aki annyit mondott, nem tudnak az esetekről, ám amennyiben írásos bejelentést kapnak, vizsgálatot indítanak.

Hasonlóképpen nem tudták megerősíteni a Civilhetes értesülését a város ellenzéki önkormányzati képviselői. A jobbikos Stámusz Andrea állítása szerint nem tudott az ügyről. Az LMP-s Vigh László, aki az Esztergomi Kegyeleti Kft. felügyelőbizottságának elnöke, megkeresésünkre elmondta, hogy nincsenek információi, főleg mivel a bizottság nem túl gyakran ül össze. Azt azonban megerősítette: Hégli erősen kötődik a kormánypárthoz. Egy másik független képviselő, felügyelőbizottsági tag sem tudott felvilágosítással szolgálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.