Az MSZP és a Jobbik is legyűrhetné az egyik szegedi körzet fideszes jelöltjét

A szocialista jelölt valamivel esélyesebb Csongrád 1-ben, mint a jobbikos.

MN
2018. 03. 07. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP-s Szabó Sándor valamivel esélyesebb Csongrád 1-ben, mint a jobbikos Tóth Péter, aki szoros versenyben maradna alul a Fidesz jelöltjével szemben – derül ki a Közös Ország Mozgalom felméréséből, a kutatást a Hír TV Online ismertette.

A jobbikos és a szocialista jelöltnek is jelentős esélye van legyőzni a fideszes Bartók Csabát a Csongrád megyei 1-es választókerületben. A Közös Ország Mozgalom felmérése szerint az MSZP–Párbeszédes Szabó Sándor 53-47 arányban verné meg a kormánypárti jelöltet, ha egymaga állna ki Bartók ellen, míg a Jobbik színeiben induló Tóth Péter igen szoros eredményt érne el, 49 százaléknyi szavazatot kapna egy az egy ellen. Náluk kevesebb esélye van az LMP-s Bodrog Zoltánnak, aki 46 százalékkal kapna ki Bartóktól. A momentumos Mihálik Edvin a kutatás alapján lőtávolban sem lenne egymagában, ő 63-37 arányban maradna alul a fideszessel szemben.

Szabó és Tóth közül előbbi az esélyesebb jelölt, mivel a kutatási eredmények szerint a szocialista jelölt már akkor is jó eséllyel behúzná az egyébként „klasszikusan balos körzetnek” számító szegedi körzetet, ha csak az LMP és a Momentum lépteti vissza jelöltjét a javára. Ekkor Szabó és Bartók is 38 százalékot szerezne, míg a Jobbik jelöltje 24-gyel végezne. Ez a forgatókönyv egyébként reális, hiszen az LMP a napokban egyeztet az MSZP–Párbeszéddel a visszaléptetésekről, és a Momentum sem zárkózott el a koordinációtól, míg a Jobbikban egyelőre nincs ilyen szándék.

Szabó Sándor akkor is négy-öt százalékon belül lenne a fideszeshez képest, ha csak az egyik párttal sikerülne megállapodniuk a visszalépésekről, ez pedig nem ledolgozhatatlan hátrány. Ha a koordináció nem valósul meg, és minden jelölt elindul, akkor Bartók Csaba 35 százalékkal nyerne, Szabó Sándor 30, Tóth Péter 21 százalékot kapna.

A válaszadók 57 százaléka leváltaná a kormányt, és csak 29 százalék jelentette ki, hogy jobb lenne, ha maradna a jelenlegi kabinet. A választókerületben a Fidesz listájára szavaznának a legtöbben, 22 százaléknyian. A Jobbikra 12, az MSZP–Párbeszédre pedig 11 százalék tenné az ikszet. Az LMP 4 százalékot kapna, a Momentum és a DK 2-2-t, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékon áll, az Együtt listája pedig fél százalék alatt van a kerületben. A bizonytalanok aránya 46 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.