Balog Zoltán Németországból a cigányokat riogatja

A cigányokra fordítandó pénzt a migránsoknak fogják adni Közép-Európában a miniszter szerint.

MTI
2018. 03. 10. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migránsok befogadásának legnagyobb vesztesei Közép- és Kelet-Európában a romák lehetnek, mivel az ő integrációjukra fordított pénzeket kellene az illegális bevándorlókra fordítani – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Heidelbergben szombaton az M1 aktuális csatornának adott interjújában.

Balog Zoltán a német városban részt vett és beszédet mondott A roma szabadságharcosok 1956-ban című kiállítás megnyitóján, és találkozott Romani Roséval, a kiállítást szervező Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnökével is.

A megnyitó után az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában kérdésre válaszolva a miniszter hangsúlyozta: Európában a migránsok befogadásának legnagyobb vesztesei a szegények, a rászorulók lesznek, Közép- és Kelet-Európában pedig a romák, mert az ő integrációjukhoz szükséges pénzt fogják elvenni és odaadni a migránsoknak.

Balog Zoltán hangsúlyozta: Németországban vannak – és nem is akárkik –, akik elismerik mindazt, ami Magyarországon a romák ügyében történik. Elismerik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz azért, hogy „a roma kultúra részben megmaradjon, részben megerősödjön, részben pedig feltámadjon”.

A miniszter kiemelte: a rendezvény lehetőséget nyújtott arra is, hogy bemutassa a Budapesten kormányzati támogatásokból a várakozások szerint 2019 tavaszán megnyíló Cziffra György kulturális és oktatóközpontot és annak művészeti vezetőjét, Balázs János Liszt-díjas zongoraművészt.

Balog Zoltán a kiállítás megnyitóján elhangzó beszédében utalt arra, hogy a legnagyobb zongoristák egyike Cziffra György 1956-os hős: elmondások szerint az ő 1956. október 22-i zeneakadémiai Bartók-koncertje teremtette meg a forradalmi hangulatot. A miniszter hangsúlyozta, hogy Cziffra György és öröksége újra jelen van Budapesten.

Az emberi erőforrások minisztere beszédében emlékeztetett arra is, hogy 1956-ban együtt küzdöttek romák és magyarok, a romák számára magától értetődő volt, hogy küzdenek a szabadságért. „A romák évszázadok óta együtt élnek velünk a Kárpát-medencében, részei kultúránknak és életünknek, együtt éltük át a történelem rossz és jó időszakait, együtt küzdöttünk a harcokban 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben is” – emelte ki heidelbergi beszédében szombaton Balog Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.