Célpont: Kiborult a gyermekvédő liga titkára

Az egyesület a Cépont műsorából értesült arról, hogy nem nyert az Almásy-kastélyra beadott pályázatuk.

MN
2018. 03. 02. 18:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszínvonalú komplexumot alakított volna ki egy gyermekvédő egyesület a felsőpetényi Almásy-kastélyban. Két évvel ezelőtt pályázott, de azóta is csak vár az elbírálásra – derítette ki a Célpont, amely péntek este a Mészáros Lőrinc barátjának adott épület történetét folytatja.

„A ku a anyjukat” – mondta szemérmesen Pink Edit, a Rege Gyermekvédő Liga titkára az oknyomozó műsornak azzal kapcsolatban, hogy a rendszer éveken keresztül elhitette az egyesületével, hogy megkaphatják az Almásy-kastélyt, amit beteg gyerekeknek alakítottak volna át világszínvonalú hellyé. A civil szervezet titkára szerint minisztériumi fejesek, politikusok és a szakma is arra biztatta őket, hogy adjanak be TOP-os pályázatot arra az ökoparkra, amelyet megálmodtak a lassan 7 éve elhagyatott kastélyba és a mellette lévő telekre.

Az egyesület egy olyan több hektáros játszóteret alakított volna ki sérült gyerekeknek, ahol az állatsimogatótól kezdve az élményparkon át egészen a szállásig minden van. A kastély épületét alakították volna át szállodává. A tervek szerint így vált volna önfenntartóvá a projekt.

A szervezet két éve adta be a pályázatát, azóta várnak a döntésre. Két hete viszont a Célpontból tudták meg: a kastélyt elhappolta előlük egy feltörekvő, Fidesz-közeli üzletember. Elég furán.

A kastély bérleti pályázatának kiírásában a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szemérmesen a „Felsőpetény belterület 19 hrsz. szám alatt bejegyzett, természetben a 2611 Felsőpetény, Petőfi utca 37. szám alatt található ingatlan bérleti szerződés útján történő hasznosítására” megfogalmazást használta.

Tehát a hirdetményben eltitkolták, hogy az Almásy-kastélyról van szó; hiszen a leírás alapján inkább egykori téeszudvarra vagy hétköznapi falusi házra asszociálhat az ember. A Célpont azt is kiderítette, máskor nem ilyen szemérmes a vagyonkezelő, és a meghirdetett kastélyt kastélynak nevezi.

Nem meglepő, de a pályázaton ezek után mindössze egyetlen jelentkező indult.

Dr. Barna Zsolt a NER új kegyeltje. Bár neve még nem túlságosan ismert, ő Csányi Sándor egyik legfontosabb bizalmasa, az OTP Alapkezelő első embere. Barna – egyúttal a TV2 igazgatósági tagja is –, egyre sűrűbben tűnik fel Mészáros Lőrinc környezetében, például ugyanazt a luxus-magánrepülőgépet használják. Barna emellett Tiborcz Istvánhoz, a kormányfő vejéhez hasonlóan lelkes vadász is.

Az Almásy-kastély üzemeltetési jogát egy nemrég alapított céggel, az Amicitie Real Estate Kft.-vel nyerte el. A cégben Barna az egyedüli tulajdonos. Sok bérleti díjat nem fog fizetni. A pályázatba ugyanis beleírták: ha legalább 117 milliót rákölt a felújításra, akkor a minimális bérleti díj 15 százalékát kell kifizetnie – alig 18 millió forintot a 15 év alatt. Ezenkívül a felújítás költségeit elszámolhatja, sőt – mint arra a kormány lehetőséget ad – cége annak duplájával csökkentheti is az adóalapját. Tehát négyszer vehet igénybe kedvezményt az után a pénz után, amit a furcsa körülmények között megszerzett kastélyra fordított – derítette ki a Célpont.

További részletek a Hír TV péntek este 20 óra 30 perckor kezdődő műsorában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.