Egészen megkedvelték Oroszországot a fideszesek

Nekik köszönhető, hogy hét nemzetközi személyiség közül Putyin a második legkedveltebb a Medián felmérése szerint.

MN
2018. 03. 15. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meggyőzte a fideszes választókat Oroszország nagyszerűségéről a kormányzati politika – derült ki a Medián közvélemény-kutató felméréséből, amit a 444.hu számára készített.

A portál azt írja, általában inkább kedvezőtlen a magyarok véleménye Oroszországról. Amikor ugyanis a világ hat nagyhatalmáról kellett véleményt mondaniuk a megkérdezetteknek, az derült ki, hogy Oroszországot kedvelik a legkevésbé, míg Nagy-Britanniáról, Németországról és Franciaországról van a legjobb véleményük.

Oroszország a 100-ból megszerezhető 48 pontjával a nagyhatalmak közül az egyetlen, amelyik a közepesnél (50 pont) valamivel rosszabb értékelést kapott, ugyanakkor 48 pontos megítélése már egy hosszas javulási tendencia eredménye.

A felmérés szerint csak a Fidesz szavazói értékelték a közepesnél jobbra Oroszországot, ők az országos átlag fölötti, 59 pontra értékelték Putyin államát. A baloldali ellenzék és a néhány éve még oroszbarát politikát hirdető Jobbik szimpatizánsai viszont inkább rossz véleménnyel vannak Oroszországról.

Ahogy a nagy átlag nincs jó véleménnyel, úgy a többség szerint a magyar külpolitikának nem az oroszokkal való jó viszonyra kell elsősorban koncentrálnia, hanem fontosabb, hogy elsősorban a szomszédokkal és az Európai Unióval legyünk jóban.

A Fidesz szavazói a legkevésbé nyugatos elkötelezettségűek a választói csoportok közül. Amikor az volt a kérdés, hogy az Egyesült Államokkal vagy Oroszországgal tartson-e fent szorosabb viszonyt Magyarország, csak a fideszesek közül mondta azt a többség, hogy inkább Oroszországgal. A felmérés szerint a fideszesek gondolják a leginkább azt is, hogy Magyarországnak akkor jó, ha Oroszország erős, és nekik köszönhető az is, hogy hét nemzetközi személyiség közül Vlagyimir Putyin a második legkedveltebb Magyarországon.

A felmérés 1200 magyar állampolgár személyes megkérdezésével készült, a válaszadók a magyar szavazókorú lakosság összetételét tükrözik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.