Elios-papírokat foglalt le a rendőrség a váci városházán

Már a hatóság is kíváncsi, hogy miért cseréltek le Vácon az uniós pénzből vett lámpákat.

MN
2018. 03. 06. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség lefoglalta azokat a dokumentumokat a váci városházán, amelyek az Elios Zrt. segítségével elvégzett közvilágítási korszerűsítéssel kapcsolatosak – derült ki a Vácért Lokálpatrióta Egyesület Facebook-posztjából, amelyre a 24.hu hívta fel a figyelmet.

Ismeretes, Vácon is Tiborcz István érdekeltsége végezte a közvilágítási felújítást, az pedig februárban derült ki, hogy a Pest megyei település is szerepelt a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) jelentésében.

A Fördős Attila vezette önkormányzat az egyesület szerint 211 lámpát cseréltetett le vagy módosíttatott az Eliosszal, amelyekhez nem nyúlhattak volna hozzá. Ugyanis uniós támogatásból építették ki, és még fenntartási időszakban voltak, ezért tavaly 20 millió forintra büntették az önkormányzatot.

Az egyesület szerint már jó előre tudnia kellett a városvezetésnek a várható gondokról. Ezt egy általuk megszerzett levelezés is bizonyítja, amelyben egy szakember jelezte az önkormányzatnak, hogy mely lámpákhoz nem nyúlhat hozzá.

Következmények?

Már most őrizetbe lehetne venni több, az Elios-ügyben érintett személyt, ha bizonyítható az az OLAF-állítás, amely szerint szervezett csalás történt – erről beszéltek ügyvédek a 24.hu-nak. A hírportál által megkérdezett jogászok szerint akár 25 év fegyház és teljes vagyonelkobzás is fenyegetheti azokat, akiknek igazolódik büntetőjogi felelősségük az Orbán Viktor vejének volt cége körüli botrányban.

A Csalás Elleni Európai Hivatal 2015-től vizsgálta az Elios Zrt. gyanúsnak tartott tendereit. Jelentésük szerint a 2013 és 2015 között Tiborcz István érdekeltségében álló vállalat üzemszerűen csalhatott a vidéki települések közvilágítási pályázatain. A visszaélések miatt 13 milliárd forintnyi uniós támogatást is visszakövetelhetnek Magyarországtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.