Élve boncoltak állatokat az órán, a tanár távozott

Elismerte, hogy néhány szakköri foglalkozáson nem a munkatervben leírtaknak megfelelően járt el.

Molnár Richárd
2018. 03. 01. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különféle állati tetemek és testrészek mellett esetenként élő állatokat boncoltak és daraboltak fel a diákok a keszthelyi Vajda János Gimnázium biológia-szakkörében – értesült a HVG.hu. A hírportál informátorai szerint a hatosztályos gimnázium 13–18 éves tanulói a legkülönfélébb állatokat boncolták fel az évek során: nyulat, skorpiót, gőtét, papagájt, tengerimalacot és egy vaddisznó fejét. Korábban egy még életben lévő albínó békába azért vezettek áramot, hogy így vizsgálják a reflexeit.

A hírportál által nyilvánosságra hozott, egy diák mobiltelefonjával készített videofelvétel szerint pedig egy alkalommal egy közvetlenül kikelés előtt lévő, gyakorlatilag teljesen kifejlett csibét fordítanak ki a tojásból a gimnazisták, amely tátog, lélegezni próbál. Ezután az állatot lényegében darabokra szedik a diákok a tanár instruálása mellett. A szakkört tartó biológiatanár, Gidó Zsolt rendszeresítette az iskolában a boncolásokat mintegy három évvel ezelőtt.

A portál kérdésekkel fordult az ügyben az érintett Nagykanizsai Tankerületi Központhoz, ahol közölték, kivizsgálták a történteket; a tanár elismerte, hogy néhány szakköri foglalkozáson nem a leadott pedagógiai munkatervben leírtaknak megfelelően járt el. A keszthelyi gimnázium pedig tudatta, Gidó Zsolt közös megegyezéssel távozott munkahelyéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.